EN HR
  • 22.listopad

    Na programu: Film u slavu Ničega

    Jeste li ikad gledali film baš o Ničemu? Redatelj Boris Mitić (nagrađivani doksi 'Doviđenja, kako ste?' i ' Lijepa Dijana') opisuje svoj dopadljiv, neočekivano oraspoložavajući dokumentarac 'Slatko od Ništa' o pozitivnim stranama Ničega kao "utešnu dokumentarnu parabolu koja se rimuje dosta često, i u kojoj Ništa vraća sve na svoje mesto".

     

    Ničemu je dojadilo da bude neshvaćeno, te jednog dana bježi od kuće i obraća nam se po prvi i zadnji put. U sklopu svog 'vikenda na zemlji', Ništa kritizira, ali polako i poprima ljudske slabosti. Dokumentarne kadrove Ničega snimala su 62 direktora fotografije u sedamdeset zemalja. Glazbu su skladali majstori kabarea Pascal Comelade i britanski bend Tiger Lilllies, a glas Ničega, koje nam se sve vrijeme obraća u stihu, pripada djedu punka Iggyju Popu.

     

    Autor je od niza kolega iz cijelog svijeta, među kojima su i Cesar Charlone, Jorgen Leth, Michael Glawogger, naručio snimke 'dokumentarnog Ništa', a kasnije su, u sklopu online brainstorming platforme, uspoređivali i komentirali svoje kadrove s tuđima, pri tome ne znajući nikad ni tko je što snimio, niti tko je autor komentara.

     

    Doks 'Slatko od Ništa' premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Locarnu. Uslijedile su projekcije na nizu prestižnih festivala poput IDFA-e (Masters), CPH:DOX-a, Visions du réel u Nyonu, Jihlava DFF-a, Shanghai Film Festivala i Moskva Film Festivala a hrvatsku je premijeru imao na ZagrebDoxu.

     

    Filmske projekcije u kinu bit će popraćene razgovorima s redateljem Borisom Mitićem koji će nam ispričati zašto je Ništa u filozofskom, psihološkom i humanističkom smislu posljednja i prva tabu tema, u kojoj mjeri je na njega utjecala Erazmova 'Pohvala ludosti' i kako je Ništa dobilo glas Iggyja Popa.