EN HR
  • 15.svibanj

    Na programu novi Ken Loach!

    Nakon završetka Festivala tolerancije, od nedjelje, 25. svibnja vraćamo se redovnom programu! Od tog datuma nastavljaju se prikazivati filmovi 'Samo Bog prašta' s Ryanom Goslingom u glavnoj ulozi i animirani 'Hrabri mališan', te im se pridružuju dva nova: 'Duh četrdeset i pete' Kena Loacha te norveški 'Smrt u dubini'.

     

    Dokumentarac 'Duh četrdeset i pete' živo ilustrira optimizam nacije te kako je nova, pravednija država nastala iz ruševina Drugog svjetskog rata. Redatelj Ken Loach, koristeći izvorne britanske arhivske filmske zapise, zvučne snimke i nedavne intervjue, kreira bogat politički i društveni narativ o godinama neposredno nakon rata koje su utrle put novoj državi u kojoj je karakter vremena bio obojan zajedništvom. Nakon obrane od fašizma, ljudi su zahtijevali ravnopravnije društvo u kojemu elite ne kontroliraju sve resurse i gdje radničke klase imaju pristup zdravstvenoj skrbi, stambenom zbrinjavanju i socijalnoj skrbi. Filmom se nastoji uprizoriti ovo doba iznimnog zajedništva, čiji se utjecaj osjećao godinama, a koji bi se i danas mogao ponovo osjetiti.

     

    Norveški triler 'Smrt u dubini' govori o vremenu početka norveškog naftnog booma, kada je ova zemlja počela graditi status jedne od ekonomski najmoćnijih država. U fokusu ovog napetog trilera zavjere jest Petter, jedan od ronioca zaduženih za polaganje cjevovoda na dno Sjevernog mora kojima će se izvor nafte i plina dopremati do rafinerija. On se nađe upleten u političko rivalstvo američkih i norveških industrija koje nastoje kapitalizirati naftne i plinske resurse pod svaku cijenu. Redatelj filma norveški je filmaš Erik Skjoldbjærg, najpoznatiji po dugometražnom filmu 'Nesanica' ('Insomnia') iz 1997., po kojem je pet godina kasnije snimljen istoimeni holivudski remake u režiji Christophera Nolana.