EN HR
  • 8.prosinac

    Na programu novi Moodysson, Östlund i Folman!

    Nakon intenzivnog jesenskog razdoblja u kojem su se izmjenjivali festivalski programi, u zimu ćemo kročiti s nizom novih atraktivnih filmskih naslova!

     

    Od ponedjeljka, 15. prosinca na redovnom je programu film ‘Mi smo najbolje!’ (orig. Vi är bäst!) švedskog redatelja Lukasa Moodyssona (‘Fucking Amal’, ‘Together’, ‘Lilya 4-ever’). Radnja njegovog najnovijeg ostvarenja smještena je u Stockholm ranih 1980-ih godina i prati priču o tri tinejdžerke koje odlučuju osnovati vlastiti punk band.

     

    Prigodna britanska blagdanska komedija ‘Djedica iza rešetaka’ (orig. ‘Get Santa’) Christophera Smitha od istoga je datuma na redovnom programu i na programu Kina Bibijada, filmskog programa posvećenog najmlađoj publici. Film govori o ocu i sinu koji spašavaju i skrivaju odbjeglog Djeda Mraza (glumi ga Jim Broadbent), kojeg prati policija. Ova “topla blagdanska zabava” (ScreenDaily) nasmijat će i raznježiti i djecu i odrasle. Prvog dana prikazivanja filma (u ponedjeljak, 15. prosinca) nagrađujemo male i velike posjetitelje akcijskom cijenom ulaznica; pojedinačna cijena ulaznice za sve roditelje ili staratelje koji na projekciju dođu s djecom bit će 15 kuna za svakog člana obitelji.

     

    Od četvrtka, 18. prosinca na program je i novi film švedskog provokatora Rubena Östlunda - ‘Turist’ (orig. ‘Force majeure’). Ova “opako duhovita” (USA Today) te “brutalno pametna i originalna” (The Playlist) studija ljudske prirode prati savršenu četveročlanu mladu švedsku obitelj na zimovanju. Njihovu idilu poremeti nenadana snježna lavina; iako se ispostavi da je ona potpuno bezopasna, bijeg oca usred opasnosti ostavit će trajne tragove na obitelji. Ovaj “briljantan” (NY Times) film osvojio je nagradu žirija u programu ‘Izvjestan pogled’ na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu i ovogodišnji je švedski kandidat za Oscara.

     

    U nedjelju, 21. prosinca spomenutim naslovima pridružuje se i film ‘Kongres’ (orig. ‘The Congress’), adaptacija kultnog romana Stanislawa Lema. Film je režirao izraelski redatelj Ari Folman, čije je animirano ostvarenje iz 2008., ‘Valcer s Bashirom’, bio nominiran i za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. U filmu, koji kombinira animaciju i klasični film, glumica Robin Wright tumači samu sebe; zaplet se, naime, događa kada joj tvrtka Mirramount Studios da neočekivanu ponudu: žele računalno skenirati cijelo njezino biće i otkupiti prava na njezinu sliku za astronomsku cijenu. Jedini je uvjet da se do kraja života ne smije pojaviti nigdje u javnosti.