EN HR
  • 19.rujan

    Nagrađivani doks 'Srbenka' stiže u kino!

    Nakon zagrebačke pretpremijere u Laubi u sklopu programa Motovun u Zagrebu, nagrađivani dokumentarni film Nebojše Slijepčevića 'Srbenka'  kreće u redovnu kinodistribuciju.

    'Srbenka'
    je svjetsku premijeru imala na festivalu Visions du Reel u Nyonu gdje je nagrađena posebnim priznanjem žirija, nakon čega je filmu u Cannesu uručena nagrada Doc Alliance, koju dodjeljuje žiri sedam uglednih europskih dokumentarnih festivala. Osim toga, 'Srbenka' je proglašena i najboljim dokumentarnim filmom na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a Europska filmska akademija uvrstila ju je među 15 najboljih europskih dokumentarnih ostvarenja u 2018. godini.

    Film Nebojše Slijepčevića prati pripreme i probe za predstavu 'Aleksandra Zec', Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. Kazališne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

    'Srbenka'
    je nastala u produkciji Restarta, a film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, gradovi Rijeka i Zagreb te Potprogram MEDIA.