EN HR
  • 12.rujan

    Napeta drama o epskom ženskom duelu

    Od četvrtka, 18. rujna na redovnom je programu talijanski film ‘Ulica u Palermu‘, debitantsko dugometražno ostvarenje kazališne redateljice, scenaristice i glumice Emme Dante, snimljeno prema njezinom istoimenom romanu. Film je premijerno prikazan u službenom natjecateljskom programu 70. Filmskog festivala u Veneciji, gdje je glumica Elena Cotta nagrađena za svoju ulogu nagradom Coppa Volpi, a domaća publika imala ga je prilike vidjeti na posljednjem izdanju Zagreb Film Festivala, u sklopu programa ‘Velikih 5’.

     

    Radnja filma smještena je u živopisnu usku uličicu u Palermu, u kojoj se sretnu dvije tvrdoglave vozačice automobila - Rosa (glumi ju redateljica Emma Dante), koja s djevojkom Clarom dolazi u Palermo na vjenčanje, i lokalna starica Samira. Širina ulice ne dopušta da se automobili mimoiđu, a niti jedna od vozačica ne želi krenuti unatrag i propustiti drugu. Sitna prometna situacija razvije se u pat-poziciju epskih razmjera, u koju se uplete čitava radnička četvrt. Vješto dočaran duh “od Boga zaboravljene periferije u kojoj suživot dijele magarci i Vespe, gdje loše popločane ulice završavaju iznenadnim liticama, a nekoliko kuća dijele isti kućni broj jer svatko bira onaj broj koji želi” (Screen Daily) otkriva složene i često prijetvorne međuodnose lokalnih stanovnika.

     

    Nagrađena i hvaljena Cottina glumačka izvedba gotovo potpuno nijeme uloge svu snagu sažima u njezino lice, na kojem “zagonetna mapa linija uokvirena blijedim i vlažnim očima uznemirujuće intenzivnosti Samiri donosi gledateljevu naklonosti” (Variety). Osim nagrade Coppa Volpi za Elenu Cottu, na prošlogodišnjoj Mostri film je osvojio još četiri nagrade, dok ga kritika ocjenjuje jednim od najzanimljivijih talijanskih filmova prošle godine.