EN HR
  • 14.svibanj

    Novi film Joachima Lafossea

    Joachim Lafosse cijenjeni je suvremeni belgijski redatelj čiji smo rad već imali priliku pratiti na programima kina Europa, ZFF-a i Human Rights Film Festivala. Dosad smo tako gledali filmove  Izbezumljenost, Nakon ljubavi i Bijeli vitezovi, dok je njegov posljednji film Na putu prikazan na prošlogodišnjem izdanju ZFF-a u sklopu programa PLUS gdje je i osvojio nagradu mladog žirija za najbolji film. Na putu, inače i prva Lafosseova adaptacija književnog djela (‘Continuer’ Laurenta Mauvigniera) dolazi na program kina Europa u četvrtak, 16. svibnja.

     

    Film prati majku i sina na proputovanju Kirgistanom, a smješten je u okvir modernog vesterna. U društvu samo dva konja, prepušteni su sami sebi i moraju se suočiti ne samo s opasnostima na putu i lokalnim stanovnicima već i jedno s drugim. 

     

    Lafosse se ponovno bavi odnosima u obitelji i to čini studiozno i neosuđujuće. Filmografija mu obiluje likovima čiju motivaciju pokušava razumjeti koliko god se ona činila zbunjuća i neshvatljiva. U novom filmu, otuđenje svojih glavnih likova metaforički prikazuje kroz ruralnost krajolika. Baziran isključivo na najosnovnijim zapletima i dijalozima daje lakoću gledanja, ulazi u bit bez previše dramatiziranja.

     

    Glavne uloge majke i sina tumače Virginie Efira i mlada nada europskog filma Kacey Mottet Klein. Mottet Klein se na velikim platnima pojavio 2008. u filmu ‘Dom’ Ursule Meier za koji je nagrađen švicarskom nagradom za najboljeg glumca u usponu, a dvaput je nominiran i za prestižnu francusku nagradu Cesar u kategoriji glumca koji najviše obećava. Virginie Efira je hvaljena belgijsko-francuska glumica, među ostalim poznata po ulozi u filmu ‘Elle’ Paula Verhoevena, u čijem novom naslovu ‘Benedetta’ najavljenom za 2020. nosi naslovnu ulogu.

     

    Film je prikazan u programu PLUS Zagreb Film Festivala, koji uz organizatore selektiraju i mladi u dobi od 14 do 19 godina nastojeći obuhvatiti teme bliske njihovoj generaciji. Mladi žiri odlučuje i o najboljem filmu, a ovogodišnju su nagradu dodijeli upravo filmu ‘Na putu’ s objašnjenjem kako je Lafosse pametno ukomponirao ključne segmente samog programa poput univerzalnosti, kvalitete i gledljivosti. Po njihovim riječima hvalevrijedno korištenje glazbe daje posebnu lakoću čitljivosti ovom neklasičnom vesternu, a vizuali nude dovoljno slobodnog prostora za individualnu interpretaciju. Ovaj jak i produkcijski ekonomičan film osvjestio je mlade da kako bi riješili probleme veće od njih prvo trebaju riješiti probleme s bližnjima i njima samima.