EN HR
  • 12.veljača

    Novi film redatelja 'Saulova sina'

    Mađarski redatelj László Nemes, proslavljeni autor 'Saulova sina', ima novi film – njegova misteriozna drama 'Prije mraka' na programu je od četvrtka, 14. veljače. 

     

    Priča prati Irisz, djevojku koja 1913. u Budimpešti pokušava rasvijetliti okolnosti smrti svojih roditelja i pronaći izgubljenog brata u naizgled profinjenom i naprednom, a zapravo prijetvornom i mračnom svijetu u osvit Prvoga svjetskog rata. Potraga kroz mračne ulice Budimpešte uvlači je u kovitlac civilizacije na raskrižju. Nemes se ponovno bavi tragičnom sudbinom europskog kontinenta i krhkom opnom civiliziranosti, majstorski oslikavajući društvo na pragu raspada iza lažnog sjaja belle époquea.

     

    'Prije mraka' osvojio je nagradu FIPRESCI na venecijanskoj Mostri, a hrvatsku premijeru imao je na 16. ZFF-u u sklopu programa Ponovno s nama. Nemesov proslavljeni debitantski film 'Saulov sin' fascinantna je priča o zatvoreniku u Auschwitzu koji nastoji prirediti dostojanstveni pogreb dječaku za kojeg vjeruje da je njegov sin. Film je osvojio gotovo sve najvažnije nagrade – Grand Prix u Cannesu, Oscara i BAFTA-u za najbolji strani film te Zlatni globus.