EN HR
  • 14.veljača

    Novi naslovi na redovnom repertoaru

    U tjednu prije 2. KinoKino Festivala, nastavljamo s filmskim uspješnicama, što igrane što dokumentarne forme - od svjetskih, regionalnih do domaćih naslova. Od četvrtka, 16. veljače našem se redovnom repertoaru pridružuju tri nova naslova!

     

    Jedan od najizglednijih kandidata za prestižnu nagradu Oscar, s holivudskim zvijezdama, Casey Affleck i Michelle Williams u glavnim ulogama, 'Manchester by the Sea', film je o ponovno pronađenoj obitelji i izvanredan spoj ljubavi, ljutnje, nježnosti i britkog humora.

     

    Iz Srbije nam dolazi njihov kandidat za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku, film poznatog redatelja Miloša Radovića s Lazarom Ristovskim i Mirjanom Karanović u glavnim ulogama. 'Dnevnik mašinovođe' tragična je komedija koja prati priču šezdesetogodišnjeg mašinovođa Ilije koji je pred mirovinom i drži neslavan rekord od 28 ubojstava na pruzi tijekom karijere. Njegov usvojeni sin Sima sprema se nastaviti obiteljsku tradiciju i preuzeti očev posao. Sima počinje voziti, mjeseci prolaze ali još nikoga nije pregazio. Sima je uplašen, svakoga dana iščekuje hoće li tko skočiti pod vlak, koga će ubiti.

     

    Na repertoaru ovog tjedna imamo i domaći dokumentarac, hvaljeni film 'Treći' poznatog novinara i kolumnista, Arsena Oremovića o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu – nogometu. Po geslu “kruha i igara“, natjecanja nogometaša i drugih vrhunskih reprezentacija instrumentaliziraju za skretanje pozornosti s teške aktualne gospodarske situacije, kupnju dnevnopolitičkih bodova, stvaranje privida snage nacije koja rasprodaje svoje resurse i zapravo nepovratno gubi nacionalni identitet te za pretakanje javnog novca u privatne džepove. Tako se sport oduzima navijačima, sportskim rekreativcima, amaterima, a ovaj film govori upravo o tome.