EN HR
  • 1.siječanj

    Novo: 'Koja je ovo država' i Ukazanje'

    Pogledajte dugoočekivani novi film Vinka Brešana 'Koja je ovo država' i enigmatičnu francusko-belgijsku dramu 'Ukazanje' Xaviera Giannolija.

     

    Vinko Brešan i njegov stalni scenarist Mate Matišić vode nas u svijet razočaranih vojnika, beskrupuloznih političara i smušenih aparatčika. U 'Koja je ovo država' pratimo tri paralelne priče - General Hrvatske vojske (Nikša Butijer) depresivan je i mašta o samoubojstvu. Tijekom jednog posjeta kaznionici ministar (Krešimir Mikić) se zaključa u spomen-ćeliju političkim zatvorenicima i ne želi izići van. Četvorica umirovljenika (Lazar Ristovski, Ljubo Jelčić, Mate Gulin, Slobodan Milovanović) ukradu Tuđmanove posmrtne ostatke s Mirogoja. Film koji najbolje opisuje stanje u državi može biti samo jednog žanra – uz ovu komediju apsurda zaboravit ćete sve što znate o Hrvatskoj jer stvarnost je puno gora i smješnija

     

    U 'Ukazanju' Vincent Lindon glumi uglednog novinara Jacquesa kojeg Vatikan pozove da istraži navodno svetačko ukazanje u malenom francuskom selu. Tamo upoznaje mladu Annu koja je prikupila impresivno sljedbeništvo. Jacques se nađe razapet između skeptika i pripadnika klera te njegov sustav vjerovanja biva poljuljan. Galatéa Bellugi za ulogu Anne nominirana je za najveću glumačku nadu na predstojećoj dodjeli francuskih filmskih nagrada Lumière.