EN HR
  • 9.svibanj

    Novo na programu: 'Sluškinja' i 'Matura'

    Na repertoar nam uskoro stižu dva nova filma koja nikako ne smijete propustiti - vizualno impresivna povijesna drama Sluškinja južnokorejskog redatelja Chan-wook Parka i Matura najnoviji uradak doajena rumunjskog novog vala Cristiana Mungiua. 

     

    Epska povijesna drama Sluškinja ujedno je i erotični psihološki triler te feministički manifest smješten u period japanske kolonizacije Koreje. Film prati bivšeg osuđenika Fujiwaru koji se želi domoći velikog nasljedstva bogate Japanke Hideko, pa nagovara Sook-Hee, siromašnu djevojku bez roditelja, da mu pomogne tako da se zaposli kao njezina služavka. Međutim, kada odnos Sook-Hee i Hideko doživi neočekivani preokret, situacija se zakomplicira... 

     

    Prikazujemo i najnoviji film Cristiana Mungia, vodećeg imena rumunjskog novog vala i dobitnika Zlatne palme za režiju na ovogodišnjem Cannesu. Matura je opora obiteljska priča o uglednom liječniku iz malog rumunjskog grada čija je kći odlikašica, a uspjeh na državnoj maturi omogućit će joj stipendiju za studiranje u Velikoj Britaniji. Međutim dan prije prvog pisanog testa, Eliza jedva izbjegne pokušaj silovanja, a njezina je budućnost ugrožena. Film propituje dobro nam poznat začarani krug korupcije i beznađa u koji mali čovjek neumitno upada želi li zaštititi svoje najbliže.