EN HR
  • 19.studeni

    Novo na programu: 'Žaba' i 'S balkona'

    Friško s 15. izdanja ZFF-a na redovni program stižu nam dva zanimljiva naslova: debitantsko ostvarenje Elmira Jukića 'Žaba' i norveški ljetni hit 'S balkona' redatelja Olea Giævera.

     

    'Žaba' je bosanskohercegovačka komorna drama s elementima crne komedije snimljena prema kultnom kazališnom predlošku Dubravka Mihanovića. Zeko je ratni veteran s PTSP-om kojeg proganjaju mračne misli. Bliži se Bajram te on pokuša svojeg brata Bracu, kockara i alkoholičara, izvesti na pravi put. Braco se odupire te dolazi do ružnog i nasilnog sukoba. Film je na Sarajevo Film Festivalu osvojio Nagradu publike s iznimno visokom ocjenom, a ujedno je i prvi film snimljen nakon sudjelovanja na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij. Hrvatsku premijeru imao je nedavno u sklopu glavnog dugometražnog programa (izvan konkurencije) 15. ZFF-a.

     

    U filmu 'S balkona' pratimo godinu dana u životu norveškog redatelja Olea i njegove obitelji. Ovaj šarmantan i humorističan uradak, mješavina je osobnih video zapisa, fotografija i dokumentarnih snimki. Dok oblikuje svoja promišljanja u kinematografski kolaž, Giæver nas oduševljava znatiželjom prema svijetu i osobitim pogledom na vlastiti život. Film je prikazan u programu Panorama Berlinalea, gdje je osvojio nagradu Europa Cinema Label. Zagrebačku premijeru imao je u sklopu 15. ZFF-a kao dio predstavljanja Festivala mediteranskog filma Split. Ole Giæver publici je poznat po svojem hit filmu 'Van sebe' iz 2014. godine.