EN HR
  • 23.listopad

    Novo: Provokativni horor i neobična romansa

    Od četvrtka, 26. listopada na program stižu dvije filmske poslastice koje su s oduševljenjem primljene na prestižnim filmskim festivalima u Cannesu i Berlinu. Provokativni art-horor 'Sirovo' debitanski je film mlade francuske redateljice Julije Ducournau, dok intimna ljubavna drama 'Tijelo i duša' nakon 18-godišnjeg pauze, renomiranu mađarsku redateljicu Ildikó Enyedi vraća u svijet filma.

     

    Osebujni karnalni horor 'Sirovo' prati dugogodišnju vegetarijanku Justine koja postaje studentica veterinarstva. Na prvom inicijacijskom ritualu na fakultetu njezina kolegica Alexia nagovara je da konzumira zečji bubreg, što u njoj nenadano budi dosad nepoznatu želju za sirovim mesom. Najprije se opire, no kanibalistička žudnja raste… Dugometražni prvijenac mlade francuske redateljice osvojio je nagradu Međunarodnog udruženja filmskih kritičara (FIPRESCI) na Filmskom festivalu u Cannesu 2016. godine.

     

    U ekscentričnoj ljubavnoj romansi 'Tijelo i duša' redateljica i konceptualna umjetnica Ildikó Enyedi transformira klaonicu u Budimpešti u mizanscenu neobične ljubavne priče. Maria počinje raditi kao novi kontrolor kvalitete mesa. Svoj posao shvaća ozbiljno i striktno se drži pravila, a njezin nešto stariji šef Endre također je tiha osoba. Polako se upoznavaju i ostaju začuđeni kada shvate da noću čak sanjaju iste snove. Oprezno pokušavaju jedan san i ostvariti… Ovaj nježan i suptilan film o strahu koji nas sprječava da se otvorimo jedni drugima otkriva koliko je stimulirajuće kada se to konačno učini. Dobitnik Zlatnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu, 'Tijelo i duša' ujedno je i mađarski kandidat za nagradu Oscar.