EN HR
  • 28.siječanj

    Oskarovski favorit 'Miljenica'

    Novi film ekscentričnog grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa 'Miljenica' o rivalstvu dviju dvorskih dama za naklonost pomalo lude britanske kraljice Anne ima čak deset nominacija za nagradu Oscar.  Film je između ostalog nominiran za najbolji film, režiju, scenarij i glavnu glumicu, a na našem je programu od četvrtka, 31. siječnja!

     

    Britanska kraljica Anne prilično je lošeg zdravlja, a i njezino mentalno stanje nije baš najbolje. Zemlju iz sjene vodi dama imena Sarah, kraljičina bliska prijateljica i vješta manipulatorica. Sve biva idilično do dolaska rođakinje, bivše aristokratkinje Abigail, koja traži posao. Abigail se u novoj okolini snalazi vrlo brzo i polako ona postaje nova kraljičina miljenica. Ovu tragikomičnu priču o kraljevskim intrigama, strasti, zavisti i izdaji karakteriziraju brojni prevrati i ironični dijalozi, a u glavnim su ulogama Olivia Colman, Emma Stone i Rachel Weisz.

     

    'Miljenica' je osvojila Veliku nagradu žirija na venecijanskoj Mostri, a Olivia Coleman proglašena je najboljom glavnom glumicom u komediji ili mjuziklu na dodjeli Zlatnih globusa. Film je trenutačno u konkurenciji za nagradu Oscar u čak 10 kategorija (najbolji film, režija, scenarij, glavna glumica i dr.) čime je izjednačen s filmom 'Roma' kao film s najviše nominacija.

     

    'Miljenica' je Lanthimosov šesti igrani film - treći na engleskom jeziku nakon bizarne crne komedije 'Jastog' i psihološkog trilera 'Ubojstvo svetog jelena'.