EN HR
  • 22.veljača

    Otvoren 2. KinoKino Festival

    Svečanom projekcijom mnogima omiljenog filma iz djetinjstva – 'Goonies' Richarda Donnera iz 1985. – u utorak 21. veljače u našem kinu otvoreno je drugo izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu KinoKino.

     

    „KinoKino jedan je od naših najdražih projekata – zato što ga radimo za dječju publiku, naše najiskrenije i najinspirativnije kritičare i buduće filmofile“, izjavila je direktorica Festivala Selma Mehadžić. Referirajući se na Gooniese i borbu za dobru stvar, ustvrdila je: „Naš Goon Dock sasvim je sigurno kino Europa – kino zbog čije smo neizvjesne sudbine prije deset godina potpisivali peticiju Daj mi kino, a koje danas nosi titulu kina s najboljim filmskim programom u Europi. Inspiraciju za daljnji rad nalazimo svakodnevno upravo u vama, našoj publici.“

     

    Glavni mali junaci u filmskim pričama o hrabrosti, snalažljivosti i prijateljstvu, Marko Tocilj (koji je utjelovio Koka u filmu 'Uzbuna na Zelenom Vrhu' Čejen Černić) i Cvita Viljac (koji tumači naslovnu ulogu u filmu 'Anka' Dejana Aćimovića), službeno su otvorili festival.

     

    Glavni program ovogodišnjeg izdanja festivala čini osam dugometražnih filmova koji se natječu za čak tri nagrade – nagrade za najbolji film prema odluci profesionalnog žirija, dječjeg žirija i publike. Dječji žiri čini petero osnovnoškolaca, dok su članovi profesionalnog žirija ove godine njemački glumac David Kross, domaći kreativni svaštar Mario Kovač te ilustrator i redatelj Milan Trenc.  

     

    Uvodnu riječ prije projekcije imao je naš poznati filmolog Nikica Gilić koji je istaknuo nekoliko zanimljivosti o filmu 'Goonies', zaključivši: „Dobro ispričana priča o putovanju, dobro ispričana priča o mašti nikada neće zastarjeti. Isto vrijedi i za dobre filmove za djecu, a oni su najzahvalnija publika“.

     

    U nastavku tjedna dječja će publika, osim u filmovima, imati priliku uživati i u radioničkim sadržajima, filmskim kvizovima, a samo za odrasle predviđen je Program 18+.

     

    Čitavu galeriju fotografija otvaranja pogledajte na službenoj internetskoj stranici Festivala ili na festivalskoj Facebook stranici.