EN HR
  • 7.travanj

    Pismeno očitovanje direktora Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival Borisa T. Matića povodom izjave za javnost koju je uputio Ured gradonačelnika Grada Zagreba

    Zagreb, 7. travnja 2019. – Povodom današnje izjave za javnost koju je uputio Ured gradonačelnika Grada Zagreba, a u kojoj se traži javna isprika i demanti za načinjenu štetu zbog glasina o prenamjeni kina Europa u narodnjački klub, te situacije s Festivalom tolerancije, šaljemo pismeno očitovanje direktora Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival Borisa T. Matića.

     

    Nisam nikada izjavio da Grad Zagreb planira napraviti narodnjački klub, već da sam čuo iz ugostiteljskih krugova da od kina žele napraviti takvo mjesto. U više intervjua, primjerice za portal Index i Slobodnu Dalmaciju, izjavio sam da sam čuo da će se to dogoditi, a pritom sam kazao sljedeće: "Iako smo prije dvije godine osvojili nagradu Europa Cinemas za najbolji program u konkurenciji više od 1.000 europskih kina iz preko 600 gradova, do nas je došla informacija da nas žele istjerati iz kina Europa i kino pretvoriti u narodnjački klub. Ja sumnjam u to i vjerujem da se radi o nekom zlonamjernom podmetanju i nama i gradskim strukturama, ali nas muči što još uvijek nismo dobili konkretan odgovor što je budućnost kina." (Slobodna Dalmacija, 11. studenog 2018.) Jučer sam izjavio: "Čuo sam tu priču prije dvije godine iz ugostiteljskih krugova. Mislim da je to podmetanje i nama i Gradu Zagrebu jer je kino zaštićeno kulturno dobro." (Index, 6. travnja 2019.).

     

    Ovom prilikom želim reagirati i na drugi dio priopćenja, koji se odnosi na Festival tolerancije, i na izjave direktorice Festivala tolerancije Nataše Popović, koja također od nas traži pismenu ispriku.

     

    Iako sam se već više puta ispričao i usmeno i javno, ponovno se pismeno i javno ispričavam zbog svog ishitrenog čina koji je nastao u stanju šoka i kao reakcija na nepravdu i nemogućnost uspostavljanja dijaloga s Gradom tijekom proteklih deset godina upravljanja kinom Europa. Molim organizatore Festivala tolerancije, autore, goste i publiku da uvaže moju iskrenu ispriku.

     

    No moram reći i da sam tužan i šokiran javnim istupom direktorice Festivala tolerancije i novoosnovanog Centra za promicanje tolerancije i sjećanja na Holokaust na društvenim mrežama. Gospođa Nataša Popović na svom profilu na Facebooku piše: "Kako bi reko Boris T. Matić bujrum, kafić otvoren, program ide dalje a za židove nema mjesta! (…) E pa gospodo u zagrebu se kaže Servus!"

     

    Strašno je što u izjavi gospođe Popović čujem diskriminacijske tonove, što je ispod svake razine. Šokiran sam i njezinim komentarom u kojem u isti kontekst stavlja premještanje Festivala tolerancije u drugo kino i progon Židova: "židovi već naučeni na šok, generacijama, i nas je ovo šokiralo, zatvorena vrata kina samo 400 metara od srušene sinagoge 75 godina kasnije, kao i njih odluka o isteku ugovora, ali eto genetski kod nam daje nagon da se ipak snađemo i ne pristanemo na ucjene." U potpunosti i sa zgražanjem odbacujem takve tvrdnje i ne mogu vjerovati da ekipu okupljenu oko Zagreb Film Festivala i mene osobno može optužiti za mržnju. 

     

    Podsjećam da smo svih ovih godina bili domaćin ne samo Festivala tolerancije nego i Tjedna izraelskog filma u suorganizaciji s veleposlanstvom Izraela, Human Rights Film Festivala, programa Queer Zagreb i drugih, i da je u srži svih naših programa promicanje tolerancije. Želimo podsjetiti da smo prije šest godina u kinu Europa vlastitim sredstvima osposobili malu filmsku dvoranu i nazvali je Müller u čast židovske obitelji koja je to kino izgradila 1925. godine.

     

    Mi ćemo se nastaviti boriti za kino Europa i za nastavak rada ljudi koje zapošljavamo i mnogobrojne publike koja ga posjećuje. Pozivamo sve da se ne razbacujemo neukusnim i neutemeljenim optužbama nego da o temama raspravljamo građanski dostojanstveno. 

     

    Žao nam je što se situacija s prekidom programa kina Europa premjestila na društvene mreže i tamo nastavila optužbama na najnižoj razini.

     

    Pridružite nam se na obraćanju javnosti u utorak, 9. travnja u velikoj dvorani kina Europa u 17:30 sati.

     

    S poštovanjem, Boris T. Matić