EN HR
  • 25.travanj

    Pobjednik Karlovy Vary Festivala na programu

    Radu Jude priznati je rumunjski redatelj čiji rad kontinuirano pratimo u programu Zagreb Film Festivala više od deset godina. Njegovi filmovi osvojili su brojne nagrade i priznanja, a u njima uvijek na duhovit i inteligentan način kritizira društvo na svim razinama. Svojim zadnjim filmom Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari osvojio je nagradu za Najbolji film na Karlovy Vary Festivalu. 

     

    Film prati kazališnu redateljicu Marianu čija nova predstava pokušava rekonstruirati važan događaj za rumunjsku povijest, masovno ubojstvo Židova u Odessi. Mariana shvaća kako sadašnjost nije toliko drugačija od prošlosti kada se susretne s problemima u pripremi projekta. 

     

    Probijanjem četvrtog zida i meta prikazom (film u filmu) Jude se iznimno dobro poigrava zadanim konvencijama snimanja, ali i posebnu pažnju stavlja na povezanost prošlosti i sadašnjosti. Kroz lik Mariane, Jude pokušava uhvatiti svijest ljudi koji polako tonu u udobnost selektivne amnezije nacionalizma. Njegov glavni cilj je ne dopustiti da povijesne strahote padnu u zaborav.

     

    Film ‘Barbari’ je provokativan, sarkastičan i beskrajno inteligentan. Varietyjev kritičar primjećuje kako je ljudima bez načela lako ponašati se barbarski jer ih ne zanima kako će ostati upamćeni u povijesti, a lako ih je ne zanimati kad ih povijest ne zanima uopće.