EN HR
  • 28.siječanj

    Pogledajte majstorski režiranog 'Saulovog sina'!

    'Saulov sin', za Oscara nominirani film mađarskog redatelja Lászla Nemesa, od 29. siječnja na našem je redovnom programu!

     

    Debitantsko redateljsko dugometražno ostvarenje nekadašnjeg asistenta slavnog Béle Tarra, čiji je utjecaj vidljiv u zadivljujuće dugim kadrovima, predstavlja ''izvanredan, osuđujući pogled na zlo u Auschwitzu'' (The Guardian), ''posve drugačiji od svih drugih filmova o holokaustu'' (Indiewire). O hororu koji je obilježio nedavnu povijest ovo ostvarenje progovara na nov način, u prvom redu oslanjajući se na sugestivnu moć kinematografije i samog medija.

     

    Od premijernog prikazivanja u glavnom programu festivala u Cannesu, gdje je osvojio i Grand Prix, Saulov sin nanizao je impresivan broj nagrada, uključujući i Zlatni globus za najbolji strani film, a nedavno je nominiran i za Oscara u istoj kategoriji. Osim ovih filmskih priznanja te brojnih pohvala iz pera filmske kritike, jedan od najvećih obola filmu dao je francuski filozof Georges Didi-Huberman u otvorenom pismu redatelju filma, u kojem raspravlja o statusu Nemesova ostvarenja s obzirom na dosadašnji umjetnički, filozofski i politički tretman holokausta. Film je nagrađen glavnom nagradom i na 13. Zagreb Film Festivalu prošlog studenoga.