EN HR
  • 20.rujan

    Pogledajte pobjednika Belinalea i podržite AYS!

    Dobitnik prestižnog Zlatnog Medvjeda u režiji Gianfranca Rosija, 'Gori more' (orig. 'Fuocoammare'), dokumentarni je film o običnom odrastanju neobičnog dječaka u kolijevki europske migracijske krize - na predivnom talijanskom otoku Lampedusa, a na našem je progamu od četvrtka, 22. rujna. Kino distribuciju filma prati i akcija, pa će od svake prodane ulaznice 3 kune biti donirane udruzi 'Are You Syrious?', posvećenoj humanitarnom radu i pomaganju izbjeglicama.

     

    U pokušaju da preko sicilijanskog prolaza dođu do Europe, u posljednjih 20 godina 400 tisuća imigranata stiglo je na Lampedusu, mali talijanski otok 70 milja udaljen od afričke obale. U tom je periodu na moru poginulo više od 15 tisuća ljudi. 

    Film prati priču 12-godišnjeg Samuela, čiji se život naizgled čini uobičajenim: Samuel se voli penjati po stijenama uz more, igrati praćkom i smucati po luci. Ali njegov otok nije kao drugi. Već godinama je odredište muškaraca, žena i djece koji pokušavaju prijeći vodenu granicu u premalim, oronulim čamcima. Njegov je otok Lampedusa, komadić zemlje koji je postao metafora za europsku izbjegličku krizu, za nade, tegobe i sudbine stotina tisuća ljudi.

     

    Talijanski redatelj Gianfranco Rosi, dobitnik venecijanskog Zlatnog lava za film 'Sacro GRA', na izuzetno zanimljiv način isprepliće sudbine stanovnika otoka Lampedusa te izbjeglica s Bliskog Istoka i sjeverne Afrike. 'Gori more' ujedno je prvi dokumentarac u povijesti Berlinalea koji je osvojio glavnu festivalsku nagradu.