EN HR
  • 29.rujan

    Pogledajte pobjednika Berlinalea!

    S listopadom pristižu i novi filmovi! Od 30. rujna na našem redovnom programu gledajte film 'Moja majka' Nannija Morettija, a od 1. listopada pobjednika Berlinalea 'Taxi' te 'Savršen dan' s Beniciom del Torom u glavnoj ulozi.

     

    U srcu novog ostvarenja Nannija Morettija - 'Moja majka' - tri su žene: tinejdžerica slomljenog srca Livia, njezina baka Ada koja leži u bolnici, te majka Margherita, filmašica koja se teško nosi sa osobnim i profesionalnim pritiscima. Margherita pokušava završiti političku dramu u stilu Kena Loacha o dostojanstvu industrijskih radnika koji pokušavaju spasiti svoju tvornicu, dok je istovremeno prisiljena nositi se s bolešću vlastite majke, tinejdžerskim bjesnilima svoje kćeri te pompoznim američkim glumcem na filmskom setu. 'Moja majka' premijerno je prikazana u konkurenciji festivala Cannesu, gdje je osvojila nagradu Ekumenskog žirija.

     

    'Taxi', najnoviji film najpoznatijeg iranskog filmskog disidenta i osuđenika na kućni pritvor zbog "širenja antiislamske propagande" Jafara Panahija, svakako je jedan od najvažnijih filmova godine. 
Nagrađen Zlatnim medvjedom na ovogodišnjem Berlinaleu, film kroz nekoliko sati vožnje u taksiju kojim upravlja sam redatelj, daje presjek iranskog društva na dramatičan i komičan način. Istovremeno redatelj i glumac, Panahi na ulicama iranskog velegrada ukrcava i iskrcava različite putnike - od džepara, trgovaca piratskim CD-ima, ilegalnih videotekara do žena koje idu na hodočašće. Bez da i u jednom trenutku napusti taksi, Panahi tiho orkestrira višeslojni mozaik svakodnevnog života u današnjem Iranu, puštajući svoje suputnike da pričaju o svojim brigama, strahovima, nadama i očekivanjima. Panhi, koji je osuđen na 20 godina zabrane filmskog rada i izlaska iz zemlje, tijekom trajanja kazne u tajnosti je snimio već tri filma, a za posljednji je naposljetku i dobio prestižnog Zlatnog medvjeda.

     

    Film španjolskog redatelja Fernanda Leona de Aranoa, 'Savršen dan', premijerno je prikazan u programu Directors' Fortnight ovogodišnjeg Međunarodnog festivala u Cannesu. Istovremeno tragična i komična radnja smještena je u ratnoj Bosni i Hercegovini, a prati skupinu humanitarnih djelatnika na zadatku. U glavnoj ulozi nastupa Benicio del Toro.