EN HR
  • 24.siječanj

    'Projekt Florida' na programu!

    Na program u četvrtak, 25. siječnja stiže američki indie hit 'Projekt Florida' nezavisnog filmaša Seana Bakera (autor hvaljenog 'Tangerine') u kojem neobičnu floridsku suburbiju gledamo očima djeteta. S dosadašnjih pedesetak osvojenih nagrada i osamdesetak nominacija na filmskim festivalima diljem svijeta, 'Projekt Florida' svakako je jedan od onih filmova koji se nikako ne smiju propustiti.

     

    Počeli su ljetni praznici. Mala Moonee i njezini prijatelji Scooty i Dicky dane provode u igri čija se pravila stalno mijenjaju. Njezina majka Halley pokušava spojiti kraj s krajem, kako bi produljila njihov boravak u Magičnom dvorcu, motelu u kojem odsjedaju putnici koji su htjeli u obližnji Disneyland, ali su greškom završili u toj nedođiji. No, Moonee na svijet gleda drugačijim očima, i njezin dom svaki dan opravdava svoje ime. U glavnim su ulogama nevjerojatna sedmogodišnja Brooklyn Prince, Bria Vinaite i Willem Dafoe koji je za svoju izvedbu nominiran za Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu, a šuška se da bi ga konačno mogao i osvojiti.

     

    'Projekt Florida' filmska je studija koju možemo opisati kao etnografiju ekonomskog naličja američkih fantazija: Kissimmiee je neprepoznatljivi, ostatak Disneyjeve urbanističke vizije. Naime, izvorni nacrt Walta Disneyja uključivao je puno više od tematskog parka. Jezgra njegove vizije na koju se referira naslov Bakerova filma bio je radnički grad koji je trebao nastati u blizini onog što je danas Disneyland, u čijem bi centru bio moderan hotel okružen poslovnom zonom i zelenim pojasom. No, hotel u središtu filmske priče završio je kao zadnje utočište proletara poput Moonee i njezine majke koji su na rubu da ostanu bez krova nad glavom.