EN HR
  • 29.lipanj

    Provedite ljeto uz omiljene naslove protekle sezone!

    I ovoga ljeta kino Europa svim filmoljupcima osigurava priliku da, u sklopu ljetnog ciklusa 'Propustili ste, pogledajte!', nadoknade propuštene filmske naslove ili se prisjete svojih filmskih favorita iz protekle sezone! 

     

    Od 2. srpnja, pa sve do početka rujna utočište od visokih ljetnih temperatura potražite u našim dvoranama, gdje vas očekuju gotovo svi filmovi koji su tijekom godine prikazivani u okviru redovnog programa: od hitova nezavisne kinematografije kao što su 'Odrastanje' Richarda Linklatera, argentinske 'Divlje priče' i 'Turist' Rubena Östlunda, preko Oscarima ovjenčanih filmova 'Birdman' i 'CITIZENFOUR', pa do zabavnih ostvarenja poput švedske komedije 'Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao'. Tu su i odabrani filmovi renomiranih i nagrađivanih europskih redatelja: 'Dva dana, jedna noć' Jean-Pierrea i Luca Dardennea, 'Feniks' Christiana Petzolda, 'Mi smo najbolje' Lukasa Moodyssona i dr.

     

    Prisjetit ćemo se i uspješnih domaćih ostvarenja, primjerice dokumentaraca 'Lijepo mi je s tobom, znaš' Eve Kraljević i 'Goli' Tihe Klare Gudac, kao i na venecijanskoj Mostri nagrađenog filma 'Takva su pravila' Ognjena Sviličića. Na redovnom programu tijekom ljeta nastavljaju se prikazivati i debitantski dugometražni film Ivone Juka 'Ti mene nosiš', 'Nova prijateljica' Françoisa Ozona te aktualni dobitnik Zlatnog lava, 'Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju' švedskog majstora apsurda Roya Anderssona.

     

    Također, od 2. srpnja na programu je i 'Sudilište', novi film bugarskog redatelja Stephana Komandareva. U dirljivoj priči o odnosu oca i sina koji žive na bugarsko-turskoj granici i suočavaju se s tajnama iz prošlosti, jednu od uloga tumači i Miki Manojlović. Međunarodnoj festivalskoj publici Komandarev je najpoznatiji po filmu 'Svijet je velik, a spas čeka iza ugla', koji je postigao velik inozemni uspjeh osvojivši preko 35 nagrada, a bio je i među 9 finalnih kandidata za nominaciju za Oscara.