EN HR
  • 16.siječanj

    Queer MoMenti uz azijski film i Brucea LaBrucea!

    U organizaciji udruge Domino od 22. do 28. siječnja donosimo filmski program Queer MoMomenti s fokusom na azijski film i filmove ikone queercorea Brucea LaBrucea.

     

    U subotu 27. siječnja u 19 h na programu je LaBruceov film Mizandristice, futurističko-feministička farsa o grupi militantnih lezbijki koje žive u komuni organiziranoj poput samostana, sebe nazivaju Army of Lovers, a šefica im je Sveta Majka, i pripremaju se za totalni rat i istrebljenje muškaraca.

     

    U nedjelju 28. siječnja u 19 sati prije projekcije drugog filma Brucea LaBrucea Raspberry Reich održat će se razgovor o Queer kinematografiji. Nikica Gilić, Gordan Bosanac i Dragan Rubeša provest će nas kroz povijest queer kinematografije, ali i projekt Queer MoMenata. Nakon razgovora publiku ćemo vratiti na početke Queer MoMenata Raspberry Reichom. Film se bavi problematikom onoga što Bruce LaBruce naziva “terrorist chic”, te propituje dinamiku i snagu homoseksualnog izričaja.

     

    Tajlandski programski blok donosi četiri recentna filma koji ocrtavaju poziciju pripadnika LGBTIQ zajednice u tom dijelu svijeta. Prvi među njima je film Očevi, topla obiteljska drama. Priča je to o Phoon i Yuke koji su u vezi 13 godina, te odluče usvojiti napušteno dijete Butr. Do njegova polaska u školu, to što nema mamu, nego ga odgajaju dva muškarca nije djetetu predstavljalo problem, ali su ga u školi vršnjaci počeli ismijavati.

     

    U srijedu, 24. siječnja na programu je romantična drama Prezent perfekt, nakon bolnog raskida, Toey odluči izliječiti svoje slomljeno srce u gradu Higashikawa gdje susreće Oat, koji je također ondje na svom putovanju. Film #BKKY, koji je na programu 25. siječnja započet je kao projekt u kojem je intervjuirano 100 tinejdžera u dobi između 17 i 20 godina koji žive u Bangkoku. Mladi je redatelj Nontawat Numbenchapol iskoristio te intervjue kao inspiraciju za stvaranje lika tinejdžerice JoJo kroz čiji se lik predstavlja priča iz svakodnevice tajlandskih tinejdžera.

     

    Programski blok tajlandskog filma, ali i kao logičan korak prema Bruceu LaBrucu, zatvara film Playboy (i banda Trešnja). Prvi je to tajlandski film, iz jednog pomalo zaboravljenog azijskog filmskog žanra „pink filma“. Film u vrlo prepoznatljivom pornografskom stilu, progovara o gay mafiji na Tajlandu koja se bavi dilanjem droge i prostitucijom.