EN HR
  • 25.kolovoz

    "Furlanski 'Kišni čovjek'" na programu!

    Od četvrtka, 4. rujna na redovnom programu je film ‘Zoran, moj nećak idiot‘. Ovaj debitantski dugometražni uradak talijanskog redatelja Mattea Oleotta premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji, gdje je osvojio nekoliko nagrada, među kojima i nagradu publike 28. Međunarodnog tjedna kritike. Film je nastao u talijansko-slovenskoj koprodukciji, a hrvatsku je premijeru imao na prošlogodišnjem izdanju Zagreb Film Festivala.

     

    Radnja ove komedije smještena je u živopisnoj pokrajini Furlaniji na sjeveroistoku Italije, a prati četrdesetogodišnjeg Paola, nepouzdanog i ciničnog mizantropa predanog uživanju u vinu u lokalnoj krčmi i uplitanju u život bivše supruge. No stvari će se naglo promijeniti nakon što se pojavi Zoran - petnaestogodišnji Paolov rođak iz Slovenije čije je skrbništvo oporukom nedavno preminule tete predano upravo u Paolove ruke. Zoran je u najmanju ruku neobičan: govori i ponaša se čudno za svoju dob, zbog čega ga okolina smatra zaostalim. Premda nevoljko, Paolo je prisiljen brinuti o njemu. Međutim, nakon što otkrije Zoranov skriveni talent u igranju pikada, Paolo konačno dobije cilj vrijedan truda.

     

    Ovaj film, u kritikama uspoređivan s kultnim ‘Kišnim čovjekom’ (‘Rain Man’, 1988.) u kojem slične uloge tumače Tom Cruise i Dustin Hoffman, vjerno ocrtava duh ovog dijela Italije, redateljeva rodnog mjesta, u kojem je taverna iskonsko srce društvene interakcije. Prema Oleottovim riječima, njegova je namjera provesti gledatelja kroz životni ritam jednog tipičnog furlanskog sela, u kojem vrijeme teče sporije i gdje svi znaju sve o svakome.

     

    Jurica Pavičić (Jutarnji list) ovo ostvarenje opisuje kao “duhoviti, sentimentalni film visokog koncepta, ali i čemerni film o ruralnoj provinciji”, dok redatelja proglašava “možda najsvježijim novim imenom koje je izbacio talijanski film”. U ulozi Paola talijanski je glumac Giuseppe Battiston, jedan od najprominentnijih talijanskih filmskih i kazališnih glumaca, poznat po ulogama u filmovima ‘Shun Li i pjesnik’ (2011.), ‘Tigar i snijeg’ (2005.), ‘Kruh i tulipani’ (1999.).