EN HR
  • 23.travanj

    Revija glazbenog filma: The Stooges, The Beatles i Miles Davis

    Od 27. travnja na repertoaru našeg kina nekoliko je sjajnih dokumentarnih i igranih glazbenih filmova - od jazza preko 80s popa do alternativnog rocka i punka. 

     

    Gimme Danger priča je o kultnom detroitskom bendu The Stooges čiji je moćan i agresivan zvuk krajem 1960-ih posijao sjeme onoga što će u nadolazećim desetljećima biti nazvano punkom i alternativnim rockom. Riječ je o drugom glazbenom dokumentarcu Jima Jarmuscha nakon Godine konja (1997.) o Neilu Youngu. 

     

    Prije svega Miles (Miles Ahead) biografski je film o životu i glazbi neponovljivog Milesa Davisa, slavnog jazz glazbenika. U glavnoj je ulozi slavni glumac Don Cheadle, koji je ujedno i režirao film. 

     

    Tu je i Raspjevana ulica (Sing Street) irska komedija Johna Carneya, autora hit-filma Jednom (2006.) o srednjoškolcu Connoru koji 1980-ih osniva bend kako bi impresionirao djevojku koja mu se sviđa, tajanstvenu Raphine. 

     

    The Beatles: Eight Days a Week prati tzv. turnejske godine najslavnijeg britanskog benda svih vremena koje su kulminirale kultnim koncertom na njujorškom Shea Stadiumu, koji je održan 1965. godine ispred čak 55 tisuća ljudi.