EN HR
  • 21.ožujak

    Ruski filmski tjedan 'Filmushka'

    Ljubitelji ruske kinematografije imat će priliku od 27. ožujka do 31. ožujka posjetiti Prvi ruski filmski tjedan „Filmushka“.

     

    Prikazat će se kultni sovjetski klasik Ždralovi lete iz 1957., koji je u Cannesu osvojio Zlatnu palmu, a o tom će filmu gledatelji imati prilike razgovarati s dr. Ivanom Peruško, profesoricom rusistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Legendarna sovjetska komedija Ljubav i golubovi nasmijat će vas do suza kao i recentnija komedija Yolki, koji je u Rusiji postao blockbuster.

     

    Radnja sportske drame Tri sekunde dočarava jedan od najuzbudljivijih sportskih događaja svih vremena - košarkaško finale SSSR-a i SAD-a na Olimpijskim igrama u Munchenu 1972. godine. Za ljubitelje nogometa odabran je film Trener, koji prati sudbinu ruskog nogometnog reprezentativca koji je promašio penal i otad njegov život kreće u sasvim drugom smjeru.

     

    Ekranizacija ruskog klasika Ana Karenjina - sjećanja Vronskog,  Lava Nikolajeviča Tolstoja, tu epsku ljubavnu priču priču ispričat će iz perspektive grofa Vronskog. Samo najbolje balerine svijeta imaju prilike zaplesati u Bolšoj teatru, a u istoimenom filmu gledatelji će imati prilike vidjeti koliko odricanja i žrtvovanja to zahtjeva.

     

    Pokojni glumac Vjačeslav Tihonov svojom je karizmom oduševljavao žene diljem svijeta, a  njegova popularnost bila je na vrhuncu  dok je glumio dvostrukog tajnog agenta Otta von Stierlitza u seriji 17 trenutaka proljeća , pa su ga mnogi smatrali ruskim Jamesom Bondom.

     

    Festival će otvoriti Sobibor, film snimljen prema istinitome događaju o teškoj sudbini Židova koje su nacisti zatvorili u zloglasni logor i  hrabrosti  zatvorenika da se pobune i pobjegnu iz ratnog pakla. Film je konkurirao za nominaciju za Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma.

     

    Program u suradnji s kino Europa donose Veleposlanstvo Ruske Federacije i Večernji list.

     

    Ulaz na Otvaranje je moguć uz prethodno podizanje ulaznica na blagajni kina. Ulaz na projekcije je slobodan, ali za filmove koji se održavaju u dvorani Müller potrebno je preuzeti besplatne ulaznice na dan projekcije 30 minuta prije početka projekcije, na blagajni kina zbog ograničenog broja sjedala.