EN HR
  • 27.ožujak

    Slavimo 93. rođendan uz Kinolektiru 'Rondo'!

    U subotu, 7. travnja u 19 sati u sklopu programa Kinolektira koji na naše veliko platno donosi odabrana ostvarenja iz filmske antologije, prikazujemo jedan od najboljih hrvatskih filmova svih vremena 'Rondo' (1966.) cijenjenog redatelja i erudita Zvonimira Berkovića.

     

    Za rođendan kina našim vjernim gledateljima poklanjamo besplatnu projekciju hrvatskog modernističkog klasika, a film prikazujemo na originalnoj 35-mm filmskoj kopiji koju nam je za ovu slavljeničku prigodu ustupio Hrvatski državni arhiv. Prije projekcije filmolog Nikica Gilić napravit će kratak uvod u film.

     

    Film će biti prikazan na velikom platnu uoči 93. rođendana kina Europa koje je 8. travnja 1925. otvorilo svoja vrata svim ljubiteljima filma. Varšavska 3 ubrzo je postala adresa kultnog mjesta koje će u idućih 90 godina održati svoju poziciju okupljališta filmofila, posvećenog odabranim primjerima svjetske i europske nezavisne kinematografije.

     

    Ovaj klasik hrvatskog modernizma iz 1966. godine prati ljubavni trokut koji se, uz glazbenu pratnju Mozartova ronda u a-molu, razvija tijekom zagrebačkih nedjeljnih popodneva. Sredovječni sudac Mladen (Stevo Žigon) svake nedjelje dolazi na partiju šaha u stan mladog bračnog para - umjetnika Feđe (Relja Bašić) i studentice Nede (Milena Dravić). Iako isprva udubljeni u šah, s vremenom između Mladena i Nede dolazi do ljubavnih trzavica.

     

    Debitantsko ostvarenje redatelja i scenarista Zvonimira Berkovića, prvi je i jedini izrazito komorni hrvatski film čija je filmska struktura izgrađena prema principu glazbenog oblika rondo. Naime, rondo je glazbena forma sklona ponavljanju, a upravo je takav i život troje likova u filmu - svake nedjelje sudac Mladen dolazi na partiju šaha što ubrzo postaje rutina iz koje nema izlaza, a preljub se rađa iz očajničke potrebe za promjenom.

     

    'Rondo' je ispunjen efektnim dosjetkama i zagonetkama, te usporedbama šaha i ljubavi. Šahovska je ploča primarni fokus Mladena i Feđe, ali i sredstvo manipulativnih igara te testiranja strpljivosti i koncentracije, dok potezi šahovskih figura odražavaju emocije likova. Ovaj modernistički film uz glazbenu kulisu ronda, odlikuje i sjajna scenografija Željka Senečića te interijeri slikara Miljenka Stančića. Tu je i prepoznatljiv pečat našeg slavnog snimatelja Tomislava Pintera ('H-8..', 'Tri', 'Sakupljači perja') čiji dugi, crno-bijeli kadrovi daju prostora maestralnim glumačkim interpretacijama.

     

    Film je na filmskom festivalu u Puli ovjenčan Velikom srebrnom arenom za najbolji film, a osvojio je i nagrade za najbolji scenarij, fotografiju, glavnu žensku (Milena Dravić) i mušku ulogu (Relja Bašić).   'Rondo' je postigao i međunarodni uspjeh pa je tako na filmskom festivalu u Atlanti nagrađen za najbolji scenarij.

     

    Ova je rođendanska projekcija besplatna, uz prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni kina (maksimalno 4 ulaznice po osobi).  Sjedala su numerirana. Rezervacije za ovu projekciju nisu moguće.