EN HR
  • 13.studeni

    Što nam donosi ponedjeljak na 15. ZFF-u?

    Filmski početak radnog tjedna donosi nam nagrađivana ostvarenja iz cijelog svijeta u sklopu 15. Zagreb Film Festivala!

     

    U Glavnom dugometražnom programu gledamo dva sjajna kandidata za glavnu festivalsku nagradu Zlatna kolica. Prvi je na redu moćni (post)ratni film 'Fokstrot' (19:00 h) izraelskog redatelja Samuela Maoza. Strukturiran u tri stilski različita dijela, film iz nekoliko perspektiva prikazuje intenzitet i apsurd kulture militarizma zbog čega je naišao na osudu kontroverznog izraelskog ministra kulture. Nakon premijere na venecijanskoj Mostri, film je zasut rijetko viđenom lavinom pohvala i nagrada (osvojio je Posebnu nagradu žirija te je bio nominiran za Zlatnog lava za najbolji film i Srebrnog lava za režiju) što nije pretjerano impresioniralo izraelske vojne i političke lidere koji su film proglasili produktom anti-izraelskog narativa.

     

    U 21:30 h ne propustite neobični film ceste 'Pop Aye', dugometražni prvijenac redateljice Kirsten Tan i singapurski kandidat za Oscara koji nas na leđima jednog sasvim posebnog slona vodi na putovanje Tajlandom. Nekad uvaženi arhitekt nakon što jednog dana na ulici ugleda ostarjelog slona u napaćenoj životinji prepoznaje srodnu dušu i odlučuje ga odvesti na putovanje. Film je nagrađen Posebnom nagradom žirija za scenarij na prestižnom Sundance filmskom festivalu.

     

    Početak radnog tjedna znači i početak natjecateljskog programa PLUS koji je namijenjen tinejdžerima i svima koji se tako osjećaju. U 16 h gledamo prvi od pet filmova koje je odabrao ZFF-ov srednjoškolski žiri. Španjolski kandidat za Oscara 'Ljeto 1993.' mlade redateljice Carle Simon inspiriran je redateljičinim djetinjstvom te bez patetike prikazuje traume odrastanja, ali i predivne trenutke koji iz njih mogu proizaći. Priča o djevojčici Fridi koja nakon smrti roditelja odlazi živjeti na selo s ujakom i njegovom obitelji osvojit će publiku svojom toplinom i iskrenošću te nevjerojatnom glumom šestogodišnje Laie Artigas.

     

    U dvorani Müller popratni program Film neposluha (18:00 h) otvaramo s dva subverzivna klasika iz 1933. godine: socijalni doks 'Bijeda u Borinageu' Jorisa Ivensa o štrajku belgijskih rudara koji je zbog policijske represije sniman u tajnosti i anarhistički manifest protiv rigidnog, birokratiziranog obrazovnog sustava 'Nula iz vladanja' legendarnog Jeana Vigoa. Od danas kreće i program 'Fokus: Crna Gora' uz projekciju kriminalističke drame 'Iskra' (20:00 h), a pod reflektorom je Sarajevo Film Festival (22:00 h) s prigodnih pet kratkometražnih filmskih ostvarenja iz ovogodišnje bosanskohercegovačke produkcije.