EN HR
  • 22.ožujak

    Sudjeluj u Danu europskog filma za mlade!

    Postani član/ica žirija, sudjeluj u Danu filma za mladu publiku i daj svoj glas najboljem europskom filmu za djecu!

     

    Treću godinu za redom kino Europa i Zagreb Film Festival sudjeluju u Danu filma za mladu publiku, koji već petu godinu organizira Europska filmska akademija (European Film Academy – EFA) s ciljem promocije europske kinematografije i igranog filma za djecu. Ove godine Dan filma za mladu publiku održat će se 7. svibnja u čak 36 europskih gradova, a Kino Europa i ZFF predstavljat će Zagreb i Hrvatsku.


    Filmove nominirane za Nagradu odabrao je međunarodni odbor u kojem se našla i naša Selma Mehadžić, a nominirani su sljedeći filmovi: švicarsko-francuski film 'Moj život kao Tikvica', njemački film 'Tschick' te švicarski film 'The Girl Down Loch Änzi'.

     

    Svaki od 36 gradova, među kojima su Beč, Bruxelles, Berlin, Budimpešta, Firenca, Amsterdam, Bratislava, Barcelona, London i mnogi drugi, oformit će dječji žiri koji će tijekom istog dana pogledati sva 3 nominirana filma, sudjelovati u razgovorima o filmovima te glasovati za svoje favorite. Filmu s najvećim brojem glasova po završetku događanja bit će dodijeljena Nagrada mlade publike za najbolji film za djecu. Dodjelu koja će se održati u ranim večernjim satima u Erfurtu bit će moguće pratiti putem live streama na www.yaa.europeanfilmawards.eu.

     

    Svi zainteresirani mladi filmoljupci od 12 do 14 godina koji su u mogućnosti prisustvovati cjelodnevnom događanju 7. svibnja, mogu se prijaviti tako da pošalju kratko motivacijsko pismo i kritiku svog najdražeg filma, poštom na adresu: Kino Europa – Kino Bibijada, Varšavska 3, 10000 Zagreb ili e-mailom na: katarina@zagrebfilmfestival.com. U prijavi je potrebno napisati kontakt roditelja ili staratelja (ime i prezime, telefon i e-mail). Prijave traju do 23. travnja, a odabrane članove žirija objavit ćemo do 28. travnja. Projekcije filmova započinju u 9 sati i traju do 17 sati, u pauzama članovi žirija uz stručne moderatore sudjeluju u razgovorima i analizama filmova te nakon zadnje projekcije glasovanjem odlučuju o finalnom dobitniku nagrade.

     

    Prošle godine na Danu filma za mladu publiku u kinu Europa sudjelovalo je tridesetak mladih žirijevaca, a film kojemu su dodijelili najveći broj glasova, francuski film 'Uvijek svoja' u režiji Émilie Deleuze, osvojio je finalno Nagradu mlade publike ukupnim zbrojem glasova iz svih gradova sudionika.

     

    Europska filmska akademija (European Film Academy - EFA) osnovana je 1988. godine, a prvi predsjednik bio je švedski redatelj Ingmar Bergman. Ona ujedinjuje više od 3000 filmskih djelatnika, a kao vrhunac svojih aktivnosti svake godine organizira dodjelu Europskih filmskih nagrada kako bi slavila najbolje od europskog filma. U sklopu Europske filmske nagrade (EFA) po peti put dodjeljuje se Nagrada mlade publike za najbolji europski film za djecu.

     

    Kontakt osoba:

    Katarina Crnčić, koordinatorica programa za djecu i mlade

    katarina@zagrebfilmfestival.com

    Mobitel: 098/9739464