EN HR
  • 2.svibanj

    Teorijski dio 9. Subversive Festivala

    Deveto izdanje Subversive Festivala održava se od 2. do 16. svibnja, a u petnaest festivalskih dana u foskusu su novi ekonomski modeli, antifašističke borbe, budućnost ljevice, sindikalne politike i prostori političke borbe, problemi energetskog siromaštva i hrane, zelena ekonomija i problemi dekarbonizacije gradova u 21. stoljeću, Stop TTIP-u, CETA-i i TISA-i, odnosi države i Crkve, rađanje globalnog svijeta… Bogat filmski, konferencijski i forumski program odvijat će se u kinima Europa i Tuškanac te MM centru.

     

    Festival je i ove godine podijeljen u dva dijela – teorijski i filmski, a prvi festivalski dio (koji počinje 2. svibnja) posvećen je teorijskim sadržajima i sastoji se od Međunarodne konferencije, Subversive Foruma, Mediteranskog foruma i Škole suvremene humanistike, kojima je, između ostalog, u fokusu odnos ideologije znanstveno-tehničkog napretka, ekonomije ljudskog kapitala i etike milosrđa naspram biopolitičkog stanja "ljudi bez svojstava", tj. pitanje može li teret izbjeglica i migranata iz Afrike, Afganistana i Bliskog istoka, uz rastući međunarodni islamski terorizam, dekonstruirati jedinstvo EU-a ili će proizvesti suprotni efekt, smanjiti razlike u stajalištima i pretvoriti EU u kozmopolitski prostor slobode i demokracije unatoč idejama nacionalne države, socijalne države i "kršćanskim temeljima europskih vrijednosti".

     

    O tim i mnogim drugim temama govorit će istaknuti intelektualci kao što su francuska novinarka i nekadašnja glasnogovornica Haaškog suda Florence Hartmann, njemački ekonomist Heiner Flassbeck, profesor s Centra za bliskoistočne studije Sveučilišta Lund Spyros Sofos, europarlamentarka Ska Keller, uz domaće i regionalne intelektualne i aktivističke snage poput Dragana Markovine, slovenskog sociologa i političkog aktivista Rastka Močnika, političkog filozofa Gala Kirna, povjesničarke Dubravke Stojanović, zatim Budimira Lončara…

     

    Na sve programe Međunarodne konferencije, Subversive Foruma, Mediteranskog foruma i Škole suvremene humanistike ulaz je besplatan.