EN HR
  • 19.veljača

    'Trešnje' na 4. KinoKinu: Od priče do filma

    U sklopu 4. KinoKino – Međunarodnog filmskog festivala za djecu u petak, 22. veljače u 17:00 sati u dvorani Müller gledat ćemo nagrađivani kratkometražni film Trešnje (2017.) o odrastanju dječaka u Dalmatinskoj zagori. Napetost u obitelji polako narušava bezbrižno ljeto desetogodišnjeg Jakova koji osjeća duboku nepravdu u postupcima odraslih.

     

    Redateljica Dubravka Turić snimila je film prema kratkoj priči iz zbirke Nasmijati psa, proznog prvijenca jedne od naših najznačajnijih i najprevođenijih spisateljica Olje Savičević Ivančević koji je objavljen 2006. u izdanju AGM-a. Za rukopis Nasmijati psa Savičević je nagrađena nagradom Prozak kao najbolji autor proze do trideset i pet godina, a njezine kratke priče osvojile su čitatelje svojom originalnošću, nepretencioznošću te kombinacijom crnog humora i mediteranskog šarma. Nakon savladavanja kratke forme uslijedili su nagrađivani romani Audio kauboju (2010.) i Pjevač u noći (2016.).

     

    Savičević vješto transformira zbilju u kratke i zaokružene literarne svjetove, a Turić iznimno uspješno prenosi njezinu priču u filmski medij. To dokazuju i brojna priznanja (između ostalog na 16. Zagreb Film Festivalu te kolumbijskom Bogoshorts), kao i činjenica da su Trešnje premijerno prikazane na prestižnom festivalu u Cannesu u sekciji 15 dana autora. Nastavak je to uspješnog niza jer je njezin kratkometražni prvijenac Belladonna (2015.) osvojio Zlatnog lava za najbolji film u sekciji Horizonti na venecijanskoj Mostri.

     

    Stoga smo odlučili pozvati dvije autorice da zajedno predstave ovu iznimno uspješnu suradnju književnosti i filma. Nakon projekcije slijedi razgovor između redateljice Dubravke Turić i spisateljice Olje Savičević Ivančević, koja je ujedno i članica ovogodišnjeg KinoKino žirija, a moderirat će ga glumica Hrvojka Begović. 

     

    Projekcija i razgovor održat će se u sklopu programa Produženi boravak koji je zamišljen kao dodatak radionici Od kina do učionice: metodika nastave kratkometražnog filma, koja je namijenjena nastavnicima, odgajateljima, knjižničarima i drugim odgojno-obrazovnim djelatnicima, ali je događanje otvoreno i za širu publiku. Ulaz je besplatan.