EN HR
  • 5.svibanj

    'Tschick' je najbolji europski film za mlade!

    Sinoć je u 36 europskih gradova obilježen Dan europskog filma za mlade i najboljim je proglašen 'Tschick' redatelja Fatiha Akina.

     

    Treću godinu za redom kino Europa i Zagreb Film Festival sudjelovali su u Danu filma za mladu publiku, koji već petu godinu organizira Europska filmska akademija (European Film Academy – EFA) s ciljem promocije europske kinematografije i igranog filma za djecu. Ove godine Dan filma za mladu publiku održao se 7. svibnja u čak 36 europskih gradova, a kino Europa i ZFF predstavljali su Zagreb i Hrvatsku.

     

    Filmove nominirane za Nagradu odabrao je međunarodni odbor u kojem se našla i naša Selma Mehadžić, a nominirani su sljedeći filmovi: švicarsko-francuski film 'Moj život kao Tikvica' redatelja Claudea Barrasa, njemački film 'Tschick' redatelja Fatiha Akina te švicarski film 'The Girl Down Loch Änzi' redateljice Alice Schmid.

     

    Svaki od 36 gradova, među kojima su Beč, Bruxelles, Berlin, Budimpešta, Firenca, Amsterdam, Bratislava, Barcelona, London i mnogi drugi, oformio je dječji žiri koji su tijekom istog dana pogledali sva 3 nominirana filma, sudjelovali u razgovorima o filmovima te glasovali za svoje favorite.

     

    Na Danu filma za mladu publiku u kinu Europa sudjelovalo je tridesetak mladih žirijevaca, uz pomoć moderatora među kojima je bila i poznata spisateljica Sanja Pilić. Iako je srca hrvatskog dječjeg žirija osvojio animirani film 'Moj život kao Tikvica' te je odnio najveći broj glasova; Nagradu mlade publike na kraju je ukupnim zbrojem glasova iz svih gradova sudionika osvojio film 'Tschick' slavnog njemačkog redatelja Fatiha Akina o trinaestogodišnjem Maiku i njegovu jedinom prijatelju, nestašnom Tschicku. Film prati pustolovine dvojice dječaka koji se u naletu nepromišljene improvizacije otisnu na put po užeglom provincijskom asfaltu, u ukradenom autu. Svečana ceremonija dodjele nagrade održana je u ranim večernjim satima u Erfurtu te je se moglo pratiti putem live streama.