EN HR
  • 12.prosinac

    'Turist' nominiran za Zlatni Globus

    Film 'Turist', koji je na programu od 18. prosinca, nominiran je za jednu od najprestižnijih filmskih nagrada, Zlatni globus (u kategoriji najboljeg stranog filma). Novi film švedskog provokatora Rubena Östlunda "opako je duhovita" (USA Today) te "brutalno pametna i originalna" (The Playlist) studija ljudske prirode!

     

    Radnja ove crnohumorne drame smještena je u veličanstveni snježni planinski okoliš u kojem četveročlana švedska obitelj, naizgled prototipski savršena, provodi svoj zimski odmor. Idilu će poremetiti iznenadna snježna lavina; iako se ispostavi da je ona potpuno bezopasna, bijeg oca Tomasa usred opasnosti ostavit će trajne tragove na obitelj. Njihov je svijet uzdrman do temelja, dok Tomas očaknički nastoji povratiti svoju ulogu obiteljskog autoriteta.

     

    Film je dobitnik nagrade žirija u programu 'Izvjestan pogled' (Un Certain Regard) Međunarodnog fimskog festivala u Cannesu, a bio je nominiran i za dvije najvažnije nagrade Europske filmske akademije (EFA): za najbolji film i najboljeg redatelja. 'Turist' je ujedno i ovogodišnji švedski kandidat za Oscara, a nominacija za Zlatni globus dobar je pokazatelj da je i nominacija za Oscara prilično izgledna.