EN HR
  • 14.studeni

    Utorak na 15. Zagreb Film Festivalu!

    Krenuo je četvrti festivalski dan! Natjecateljski program dugometražnog igranog filma obrađuje teme LGBT ljubavi  ('Božja zemlja') i posljedica PTSP-a ('Muškarci ne plaču').  

     

    U 21:30 h donosimo hrvatsku premijeru debitantskog filma Alena Drljevića 'Muškarci ne plaču', koji je ljetos rasplakao publiku Sarajevo Film Festivala. Nagrađivani bosansko-hercegovački film prati susret veterana triju zaraćenih vojski s područja bivše Jugoslavije u izoliranom planinskom hotelu. Eksplozivna drama o predrasudama, traumi i krizi muškosti inspirirana je redateljevim osobnim ratnim i posljeratnim iskustvom, a njezin briljantan glumački postav čine Izudin Bajrović, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo, Ivo Gregurević, Sebastian Cavazza, Boris Ler i drugi.

     

    U 19 h prikazujemo drugi naslov iz dugometražne konkurencije, ruralnu gej dramu 'Božja zemlja' u režiji britanskog debitanta Francisa Leeja. Filmska priča o intenzivnoj privlačnosti koja se rađa između mladog jorkširskog farmera Johnnyja i zgodnog sezonskog radnika iz Rumunjske ovjenčana je Nagradom za režiju na Sundanceu.

     

    I u utorak u Dvorani Müller gostuju besplatni ZFF-ovi programi Fokus: Crna Gora, Festivali pod reflektorom i Film Neposluha koji u 18 h donosi britanski film 'Kad bi…' Lindsaya Andersona, jedan od najnezaboravnijih filmskih poziva na otpor, koji je nagrađen Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Cannesu 1969. godine. U glavnoj ulozi ove odvažno anarhične političke satire legendarni je Malcolm McDowell.

     

    Programi za djecu i mlade 15. ZFF-a vode nas u školske klupe i daleku Švedsku! U programu PLUS prikazujemo nagrađivani dokumentarni kratkiš 'Lares Penatesque' (16:00 h) koji su snimili učenici zagrebačke Klasične gimnazije. Švedski film '6. a' (16:00 h) uključuje nas u hitni roditeljski sastanak sazvan zbog tri učenice koje su optužene za zlostavljanje ostalih učenika. U popularnoj Bibijadi toplo preporučujemo humorističnu avanturu 'Moje grčko ljetovanje' (12:00 h) o dječaku Tsatsikiju iz Stockholma koji ljetne praznike provodi kod oca u idiličnom mjestašcu na Kreti.