EN HR
 • 12.ožujak

  'Venecija u Zagrebu' četvrti put!

  Program Venecija u Zagrebu četvrtu godinu zaredom na platno našeg kina donosi filmove s Venecijanskog filmskog festivala (Mostre), najstarijeg i jednog od najpoznatijih filmskih festivala na svijetu!

   

  U programu ovogodišnjeg četvrtog izdanja Venecije u Zagrebu, manifestacije koja je proizvod suradnje venecijanske Mostre sa Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, domaća će publika od 12. do 17. ožujka moći pogledati šest filmova prikazanih na posljednjem izdanju ovog prestižnog filmskog festivala u rujnu prošle godine.

   

  Među njima će se naći i Miris žene (1974.) Dina Risija, jednog od najplodnijih iz poslijeratne generacije talijanskih redatelja, na koji je svojedobno podsjetio istoimeni američki remake Martina Bresta Scent of a Woman iz 1992., s oskarovskom ulogom Al Pacina.  Restaurirana kopija talijanskog izvornika, pokazuje koliko priči o oslijepljelom oficiru, aristokratu i ženskaru, koji u pratnji uniformirana mladića putuje sa sjevera na jug Italije, bolje pristaje fizički lik i temperament Vittorija Gassmana, jednog od zaštitnih glumačkih znakova Risijeva opusa. Ova pikarska drama spoznaje vlastite nemoći u sklopu dominantno muškog žanra na humoran, gorko ironičan, pa i tragično sjetan način podriva mačizam i talijanštinu.

   

  Među ovogodišnjim filmovima najbliže idealu rasne talijanske komedije je Pero Roana Johnsona, humorna obiteljska drama koja tematizira međugeneracijske ratove, svakodnevne egzistencijalne probleme i nepomirljive statusne razlike dviju talijanskih obitelji suočenih s najavom preuranjenog roditeljstva dvoje djece-maturanata. Nizu naslova pridružit će se i zanimljivo ostvarenje Tommaso Kima Rossija Stuarta, kojega mnogi uspoređuju s talijanskim Woodyjem Allenom – Nannijem Morettijem i njegovim filmskim samoterapijama. Tommasa (igra ga sam redatelj) proganjaju erotske maštarije koje, zbog potisnutih trauma i strahova te pretjerane izbirljivosti kad su u pitanju žene, nije u stanju realizirati u stvarnome životu.

   

  Dio ovogodišnjeg raznovrsnog programa čini i film Nerazdvojne rođenog Napolitanca Edoarda de Angelisa, fikcija o frustriranim sestrama-sijamskim blizankama koje roditelji do punoljetnosti zlorabe kao cirkusko-pjevačku atrakciju kako bi financirali svoje poroke.

   

  Među ovogodišnjim draguljima svakako valja istaknuti još jedan „muški“ film Uši drugu cjelovečernju režiju Alessandra Aronadija, punu bizarnih epizodnih zgoda što ih u jednom danu, zbog nezgodnog šuma u ušima s kojim se tog jutra probudio i vijesti o prijateljevoj smrti, doživljava njegov zbunjeni “antijunak”. Bogat program zaključuje film Ovi dani Giuseppea Picciolinija koji se bavi ženskom stranom suvremene egzistencije i intime, kroz portret četiri prijateljica na zajedničkom balkanskom putovanju ka ispunjenju i sazrijevanju.

  Titlovi za sve filmove su na hrvatskom i engleskom jeziku! 

  Otvaranje je besplatno, uz prethodno preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni kina (maksimalno 2 ulaznice po osobi). Sjedala su numerirana, i broj ulaznica je ograničen.

   

  Cijena ulaznice za ostale projekcije iz programa Venecija u Zagrebu je 20 kn.


  RASPORED PROJEKCIJA:

   

  Nedjelja, 12. 3.

  19:00 – Miris žene - otvaranje

   

  Ponedjeljak, 13. 3.

  19:00 – Pero


  Utorak, 14.3.

  19:00 – Tommaso


  Srijeda, 15. 3.

  19:00 - Nerazdvojne


  Četvrtak, 16. 3.

  19:00 – Uši


  Petak, 17. 3.

  19:00 – Ovi dani 

Izdvojeno