EN HR
  • 1.ožujak

    Venecija u Zagrebu po šesti put!

    Program Venecija u Zagrebu šestu godinu zaredom na platno našeg kina donosi filmove s Venecijanskog filmskog festivala (Mostre), najstarijeg i jednog od najpoznatijih filmskih festivala na svijetu!

     

    U programu ovogodišnje Venecije u Zagrebu, manifestacije koja je proizvod dugogodišnje suradnje venecijanske Mostre sa Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, domaća će publika od 10. do 16. ožujka moći pogledati osam atraktivnih talijanskih filmova prikazanih na posljednjem izdanju ovog prestižnog filmskog festivala u rujnu prošle godine.

     

    Šesto izdanje otvorit će jedan klasik - 'Smrt u Veneciji' (1971.) bezvremensko je djelo talijanskog filmskog velikana Luchina Viscontija. Pedantna i iznimno uspješna povijesna rekonstrukcija sumračnog raspoloženja koje je zahvatilo europsku aristokraciju na prijelazu stoljeća adaptacija je književnog predloška nobelovca Thomasa Manna. Njemački skladatelj Gustav von Aschenbach u Veneciji koja je zahvaćena kolerom razvija neodoljivu privlačnost prema mladom Tadziju. U glavnoj je ulozi dekadentni Britanac Dirk Bogarde, jedna od najvećih filmskih zvijezda 1970-ih, a lik njemačkog skladatelja inspiriran je Gustavom Mahlerom čija je glazba obilato korištena u filmu. Viscontijeva studija dvosmislenosti erotske žudnje i čežnje za smrću svojom vizualnom spektakularnošću ostavlja bez daha.

     

    U nastavku programa gledamo još jednu povijesnu dramu 'Capri-Revolucija' redatelja Marija Martonea koja prati pripadnike umjetničke komune na otoku Capri uoči Prvoga svjetskog rata. Martone vješto koristi utjecaje teatra i opere, a njegova vizualno raskošna filmska saga poziva nas na promišljanje odnosa čovjeka i prirode te umjetnosti i revolucije. 'Capri-Revolucija' završni je dio njegove hvaljene trilogije o povijesnim buntovnicima. Film je u Veneciji primio nagradu Arca CinemaGiovani za najbolji talijanski film, a osvojio je i pet nagrada David di Donatello koje dodjeljuje Talijanska filmska akademija.

     

    'Proročanstvo pasanca' šarmantna je priča o životnim nedaćama besciljnog tridesetogodišnjaka i ujedno adaptacija popularnog talijanskog grafičkog romana. Karikaturist Zero jednoga dana dođe doma a tamo ga čeka njegova kritički nastrojena savjest u obličju divovskog pasanca koji ga u razgovorima na granici apsurda izvještava o svjetskim događanjima. Filmski prvijenac redatelja Emanuelea Scaringija bio je u konkurenciji za nagradu Orizzonti. Svijet koji nastanjuju njegovi junaci posveta je kultnim filmovima The Goonies i Stand by Me koji su obilježili Scaringijevu generaciju, a autor u šali kaže kako je pasanac njegova verzija gremlina.

     

    U svijet stripa vodi nas i otkačena komedija 'Najsretniji mladić na svijetu' u režiji talijanskog osobenjaka, nagrađivanog autora stripova i ilustratora Gipija. Ovo dokufikcijsko ostvarenje vodi nas u uzbudljivu i urnebesnu potragu za tajanstvenim mladićem iz naslova, a pritom otkrivamo što znači „pripovijedati priče.“

     

    Nizu naslova pridružit će se i jedna nogometna priča. U filmu debitanta Cira D'Emilija 'Iznenada jednog dana' upoznajemo tinejdžera Antonija koji živi u gradiću na jugu Italije i sanja o tome da postane nogometna zvijezda. Antonio će uskoro saznati da svaki san ima svoju cijenu. Dirljiva priča o odrastanju te ljubavi između majke i sina podsjeća nas na staru, ali provjerenu poslovicu – kad ti život da limune, ti napravi limunadu!

     

    Kriminalistička drama 'Bezimena priča' u režiji Roberta Andòa vodi nas u svijet filmske industrije gdje će tajanstvena krađa slavne Caravaggijeve slike poslužiti kao predložak za scenarij koji će njegovu autoricu, spisateljicu iz sjene Valeriju, staviti u središte nesvakidašnje i uzbudljive intrige. Film je inspiriran istinitim, neriješenim slučajem jedne od najtraženijih ukradenih slika na svijetu – Caravaggijeve slike Rođenje Krista sa Sv. Franjom i Sv. Lovrom koju je mafija 1969. godine ukrala iz Crkve Sv. Lovre u Palermu. U ulozi naslovne junakinje pojavljuje se slavna Micaela Ramazzotti, jedna od najuspješnijih suvremenih talijanskih glumica.

     

    Program zaključujemo uz dva iznimna dokumentarca. U '24/25 sličica u sekundi' redateljskog dvojca Giancarlo Rolandi i Federico Pontiggia pratimo isprepletenu povijest dvaju najvažnijih vizualnih medija dvadesetog stoljeća – filma i televizije. Kroz bogati arhivski materijal RAI-ja svjedočimo vezi koja je od samih početaka bila prožeta ljubavlju i mržnjom, a naši vodiči su filmski redatelj Giuseppe Tornatore (dobitnik Oscara za Nuovo Cinema Paradiso), te poznati televizijski novinar i pisac Corrado Augias. Potresni dokumentarac '1938. Drukčiji' redatelja Giorgija Trevesa prati genezu rasnih zakona koje je 1938. godine uveo fašistički režim. Ova sjetna lamentacija koristi animirane sekvence i rasvjetljava presudnu ulogu koju su masovni mediji odigrali u jednom od najtragičnijih progona u čitavoj ljudskoj povijesti.

     

    Otvaranje je besplatno, uz prethodno preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni kina (maksimalno 4 ulaznice po osobi). Sjedala su numerirana.

     

    Cijena ulaznice za projekcije iz programa Venecija u Zagrebu je 20 kn. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni kina Europa (Varšavska 3) ili putem web stranice https://kupiulaznicu.kinoeuropa.hr/.