EN HR
  • 24.listopad

    ZFF+

    Izbor filmskih uspješnica sa 6. ZFF-a u hrvatskoj distribuciji!

    U kinu EUROPA u tijeku je program ZFF+ u sklopu kojeg se prikazuje izbor filmskih uspješnica s netom završenog 6. Zagreb Film Festivala.

    U starom zagrebačkom kinu koje odnedavno živi novi život kao dio europske mreže 'Europa Cinemas' prikazat ćemo dugometražni prvijenac prokušanog srpskog majstora kratke forme Stefana Arsenijevića Ljubav i drugi zločini.
    Smješten u betonsku melankoliju Novog Beograda, film prati junakinju Anicu koja se sprema ukrasti veliku količinu novca i krenuti u bolji život izvan granica Srbije. Osim Anice Dobre u naslovnoj ulozi i neizostavne Milene Dravić, u filmu je svoju posljednju ulogu, onu junakinjine bake ostvarila legenda hrvatskog glumišta Semka Sokolović Bertok s kojom smo se oprostili početkom godine.

    Da je kojim slučajem koji od velikih grčkih tragičara danas još živ, bez sumnje bi se prihvatio teme kojom se pozabavio povjesničar Dušan Vesić u svom dokumentarcu Kao da je bilo nekad - EKV koji također možete pogledati u kinu EUROPA. Vesićev film bavi se jednim od najvećih bendova exYu, Ekatarinom Velikom i njenim genijalnim članovima izgubljenima i napokon pokopanima u svijetu bez ideala.
    Fantastična arhivska građa koju je Vesić prikupljao tijekom 20 godina prikazuje frontmena EKV-a Milana Mladenovića od početaka u Šarlo Akrobati 80-tih sve do njegove smrti, obožavanu klavijaturisticu Magi, bubnjara Vda, bas gitaristu Bojana Pečara i ostale članove koji su prohujali kroz kultni bend i uglavnom, uz par izuzetaka, poput jednog od Vesićevih sugovornika, bubnjara Firčija - živjeli brzo i umrli mladi.

    U sklopu programa ZFF+ u hrvatsku distribuciju kreće najveći prošlogodišnji izraelski hit, Orkestar u gostima Erana Kolirina koji je 2007. prikazan i nagrađen u Cannesu. Simpatična i topla ljudska priča koju je zagrebačka publika ispratila s velikim pljeskom, a publika na filmskom festivalu u Sarajevu 2008. nagradila Srcem Sarajeva prati besprijekorno ispeglane članove Aleksandrijskog policijskog orkestra na ludoj i nezaboravnoj izraelskoj turneji.

    U kinu EUROPA pogledajte i crno-bijelu posvetu film noiru bugarskog magistra filozofije i kazališne režije Javora Gardeva, Zift kojeg su kritičari nakon premijere na filmskom festivalu u Moskvi okarakterizirali kao kao mješavinu J. P. Melvillea, Guya Ritchieja, Jeuneta i Tarantina.
    Radnja Zifta prati junaka Motha (Zahary Baharov) koji je nevin završio u zatvoru nakon komunističkog prevrata u Bugarskoj 1944. a iz njega izašao u potpuno izmijenjenom krajoliku totalitarne Sofije 1960-ih. Film je nagrađen nagradom Sveti Juraj te nagradom Udruženja ruskih kino klubova u Moskvi čemu je zacijelo pripomogao i hvaljeni rad umjetničkih direktora Nikole Toromanova i Daniele Oleg Liahove na dočaravanju socrealističkih krajolika Mothovog pakla.