EN HR
  • Djevojka 12

    Girl, drama

    Info

    Redatelj: Lukas Dhont
    Scenarist: Lukas Dhont, Angelo Tijssens
    Producent: Dirk Impens
    Produkcijska kuća: Menuet Producties, Frakas Productions, Topkapi Films
    Direktor fotografije: Frank van den Eeden
    Montaža: Alain Dessauvage
    Glazba: Valentin Hadjadj
    Glumci: Victor Polster, Arieh Worthalter, Katelijne Damen, Valentijn Dhaenens

    Zemlja: Belgija
    Godina: 2018.
    Trajanje: 105'
    Početak prikazivanja: 13. 12. 2018.

    Sinopsis

    Lara je 15-godišnja djevojka koja se upravo s ocem Mathiasom i mlađim bratom preselila u novi grad kako bi mogla pohađati jednu od najpoznatijih i najboljih belgijskih plesnih akademija. Cijelog svog života Lara sanja o tome da postane vrhunska balerina. Uz podršku svog oca, ona se svom silom trudi dokazati u novoj školi. Međutim, do izražaja uskoro dolaze njezine adolescentske frustracije i nestrpljivost uslijed shvaćanja da se njezino tijelo ne može toliko lako prilagoditi striktnoj disciplini baleta zbog činjenice što je Lara rođena kao dječak. Prvi dugometražni film belgijskog redatelja Lukasa Dhonta ove je godine osvojio čak četiri nagrade na filmskom festivalu u Cannesu – nagradu FIPRESCI, nagradu Zlatna kamera, nagradu Queer Palm te Un Certain Regard u kategoriji najboljeg glumca.

    Nagrade i festivali

    Filmski festival u Cannesu - nagrada FIPRESCI, nagrada Zlatna kamera, nagrada Queer Palm te Un Certain Regard u kategoriji najboljeg glumca (Victor Polster).
    Filmski festival u San Sebastiánu - nagrada publike za najbolji europski film, nagrada Sebastiane za najbolji film
    Europske filmske nagrade 2018. - nagrada za najveće redateljsko otkriće (ukupno tri nominacije)

    Životopis redatelja

    Lukas Dhont nadolazeći je mladi snimatelj i redatelj iz Belgije koji je diplomirao umjetničku akademiju KASK u Gentu. Sa svoja dva kratka igrana filma 'Corps Perdu' i 'L'infini' osvojio je nekoliko nagrada uključujući i one na filmskim festivalima u Gentu i Leuvenu, a film 'L'infini' bio je čak i belgijski kandidat za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji kratkog igranog filma. Uz kratke filmove, Lukas je režirao nekoliko glazbenih spotova u kojima je vidljiv njegov univerzalan filmski stil i snažan interes za vizualne teme povezane s mladošću. Godine 2014. nominiran je za prestižnu nagradu MIA za glazbeni spot 'Strange Entity' u izvedbi grupe Oscar and The Wolf.

    Web stranice

    Filmski kritčari 54+ / Filmske kritike

    Djevojka_Ljupka Avramović-Stojkov