EN HR
 • San

  Rüya

  Info

  Redatelj: Derviş Zaim
  Scenarist: Derviş Zaim
  Producent: Derviş Zaim, Numar Acar
  Produkcijska kuća: Marathon Film, Acar Entertainment – Berlin
  Direktor fotografije: Taner Tokgöz
  Glazba: Marios Takoushis
  Glumci: Gizem Erdem, Ebru Helvacioglu, Dilsad Bozyigit, Gizem Akman, Mehmet Ali Nuroglu, Enis Arikan, Murat Karasu, Ibrahim Selim

  Zemlja: Turska
  Godina: 2016.
  Trajanje: 106'

  Sinopsis

  Sine je nadarena arhitektica koju muči oblikovanje današnje arhitekture i koja inspirirana legendom o špilji sedam spavača dizajnira vrlo inovativnu špiljoliku džamiju. Fazu same izgradnje prate problemi i istraumatiziranu Sine krene mučiti nesanica. Kada napokon zaspi u Klinici za poremećaje sna, nađe se usred mita o Sedam spavača. Budeći se iz sna, Sine se mijenja kako fizički tako i psihički. Svaki put kada posjeti kliniku iz sna se probudi drugačija i svaki se put drugačije ponaša.

  Životopis redatelja

  Dervis Zaim rođen je na Cipru 1964. godine. Diplomirao je 1988. godine na odsjeku za Ekonomiju i pravne znanosti Sveučilišta Boğaziçi. Također je diplomirao na studiju kulturologije Sveučilišta u Warwicku u Velikoj Britaniji. Svoj rad je započeo 1991. godine sa eksperimentalnim videom pod nazivom Objesi kameru, a zatim dokumentarnim filmom Rock oko džamije. Radio je i kao scenarist i producent na televiziji i režirao brojne TV emisije. 1995. godine primio je Yunus Nadi nagradu za književnost, za svoj prvi roman Ares u zemlji čudesa (Ares Harikalar Dünyasında). Njegov dugometražni prvijenac Salto u lijesu (Tabutta Rövaşata) dobio je nagradu za najbolji film, najbolji scenarij, najboljeg glumca te najbolju montažu na Filmskom festivalu „Zlatna naranča“ u Antaliji. Uspjeh je nastavio filmom Slonovi i trava (Filler ve Çimen). Njegov film Blato (Çamur) prikazan je 2003. godine na Filmskom festivalu u Veneciji u selekciji pod nazivom „Suprotna struja“ te je osvojio UNESCO nagradu. Uslijedili su i filmovi Očekujući raj (Cenneti beklerken), Sjene i lica (Gölgeler ve suretler) i Krug (Devir).