EN HR
  • Stablo divlje kruške

    Ahlat Agaci

    Info

    Redatelj: Nuri Bilge Ceylan
    Scenarist: Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan, Akın Aksu
    Producent: Zeynep Özbatur Atakan, Alexandre Mallet-Guy, Fabian Gasmia, Stefan Kitanov, Labina Mitewska, Mirsad Purivatra, Jon Mankell, Anthony Muir, Müge Kolat, Muzzafer Yıldırım, Oliver Père, R émi Burah, İbrahim Eren, Nuri Bilge Ceylan
    Direktor fotografije: Gökhan Tiryaki
    Glazba: J.S. Bach, Passaglia in C minor, BMW 582 Arranged by Leopold Stokowski
    Glumci: Aydın Doğu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yıldırımlar, Hazar Ergüçlü

    Zemlja: Turska, Makedonija, BiH, Francuska, Njemačka, Bugarska, Švedska
    Godina: 2018.
    Trajanje: 188'

    Sinopsis

    Sinan je strastveni ljubitelj književnosti i oduvijek je sanjao da postane pisac. Po Povratku u rodno selo, Sinan se iz sveg srca trudi prikupiti novac potreban za tisak i objavljivanje knjige koju je napisao, međutim sustižu ga očevi dugovi.

    Životopis redatelja

    Nuri Bilge Ceylan rođen je u Istanbulu 1959. godine. Diplomirao je elektrotehniku na Bosporskom sveučilištu i dvije godine studirao režiju na istanbulskom Sveučilištu Mimar Sinan. Tijekom i nakon studija bavio se umjetničkom i komercijalnom fotografijom, a zatim ušao i u svijet filma te je 1995. g. debitirao kratkometražnim filmom Čahura (Koza). Sa svojim debitantskim dugometražnim filmom Mali grad (Kasaba, 1998) i filmom Svibanjski oblaci (Mayıs Sıkıntısı, 1998) osvojio je brojne nagrade diljem svijeta. Drugi njegov dugometražni film Klime (İklimler, 2006) nagrađen je FIPRESCI nagradom u Cannesu, 2006. godine. Film Dalek, njegov treći film, osvojio je Veliku nagradu žirija i nagradu za najboljeg glumca na festivalu u Cannesu, 2003. godine. Zlatnu palmu za najbolju režiju za film Tri majmuna (Üç Maymun) osvaja 2008. godine. Filmovi Bilo jednom u Anadoliji i Zimski san (2014. g. Osvojio Zlatnu palmu) su njegovi najsmjeliji projekti s obzirom na vrlo zahtjevne scenarije, koje je on uspješno pretočio u filmske slike. Stablo divlje kruške (Ahlat Ağacı) njegov jeposljednji dugometražni igrani film.