EN HR
 • Ulica u Palermu

  Via Castellana Bandiera

  Info

  Redatelj: Emma Dante
  Scenarist: Emma Dante, Giorgio Vasta
  Producent: Gregorio Paonessa, Marta Donzelli, Elda Guidinetti, Andres Pfaeffli, Mario Gianani, Marianne Slot
  Produkcijska kuća: Vivo Film, Offside, Ventura Films, Rai Cinema, Slot Machine, Radiotelevisione Svizzera di Lingua Italiana
  Direktor fotografije: Gherardo Gossi
  Montaža: Benni Atria
  Glazba: Fraelli Mancuso
  Glumci: Emma Dante, Alba Rohrwacher, Elena Cotta, Renato Malfatti

  Zemlja: Italija, Švicarska, Francuska
  Godina: 2013.
  Trajanje: 92 minute
  Početak prikazivanja: 18. rujan 2014.

  Sinopsis

  Rosa i Clara krenule su autom u Palermo na vjenčanje. Nakon svađe odlučuju krenuti sporednom uličicom. Iz suprotnog smjera nailazi drugo vozilo u kojem se nalaze brojni članovi lokalne obitelji. Za volanom je starija gospođa Samira. Nitko ne želi krenuti unazad i propustiti druge. Glave postaju usijane. Sitna prometna situacija prerasta u pat-poziciju epskih razmjera. Putnici iz obaju vozila ponašaju se kao dva jarca na brvnu. Ubrzo se uplete cijela radnička četvrt s pričama o zavjerama i protuzavjerama, a organizira se i kladionica.

  Nagrade i festivali

  Venice Film Festival 2013 - nagrada Coppa Volpi za najbolju glumicu za Elenu Cottu
  Toronto International Film Festival 2013
  BFI London 2013

  Životopis redatelja

  Emma Dante rođena je u Palermu 1967. godine. Diplomirala je 1990. na Nacionalnoj dramskoj akademiji Silvio D'Amico u Rimu. Osnovavši 1999. godine vlastiti kazališni ansambl, postaje i višestruko nagrađivana kazališna redateljica. Uspjehe postiže i na drugim područjima: u operi, uređivanju izložbenih prostora i književnosti (uključujući i dječju literaturu). Kao kazališna redateljica inspiraciju crpi iz rodne Sicilije. 'Ulica u Palermu' njezin je prvi cjelovečernji film.

  Iz kritika

  (…) po svojoj dramatičnosti i originalnosti, 'Ulica u Palermu' svakako se ubraja među najbolje talijanske filmove u 2013. godini.
  Lee Marshall, Screen Daily