EN HR
  • 6.lipanj

    Kino Europa bit će otvoreno do daljnjega!

    Trgovački sud donio je prošli tjedan, uoči same primopredaje kina Gradu Zagrebu, rješenje o privremenoj mjeri kojom se omogućava nastavak rada Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival u kinu Europa. Neizvjestan sudski postupak koji slijedi odredit će koliko će i dokad kino biti otvoreno, ali dotad s iznimnim veseljem najavljujemo početak programa već ovaj petak, 7. lipnja.

    S obzirom na to da je cijeli operativni sustav bio iseljen, program će početi u dvorani Muller dok se velika dvorana ne osposobi za rad. Sve novosti oko sudskog postupka i nastavka rada kina redovito ćemo objavljivati. Publici zahvaljujemo na velikoj podršci bez koje bi bilo iznimno teško voditi ovu pravnu bitku i bez koje kino Europa ne bi bilo mjesto za koje se treba boriti.

    Filmski program u prvom tjednu donosi nove naslove značajnih suvremenih europskih autora poput Joachima Lafossea (Na putu), Radua Judea (Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari) i Małgorzate Szumowske (Lice). Najavljujemo i novi dokumentarni film na programu. To je Bez naslova, posljednji film Michaela Glawoggera, genijalnog austrijskog dokumentarista koji je nesretno preminuo upravo na snimanju tog filma, koji je zatim dovršila njegova stalna suradnica Monika Willi. Prikazat ćemo i jedan nešto stariji film s našeg redovnog repertoara, nagrađivani domaći dokumentarac Srbenka Nebojše Slijepčevića. Riječ je o prvom hrvatskom dokumentarnom filmu koji je otkupljen za prikazivanje na HBO-u – uspjeh koji zaslužuje ponovno prikazivanje na velikom platnu.


    Vidimo se u kinu!