EN HR
 • Kužiš stari moj

  Info

  Redatelj: Vanča Kljaković
  Scenarist: Zvonimir Majdak, Vanča Kljaković
  Produkcijska kuća: Jadran film
  Direktor fotografije: Branko Blažina
  Montaža: Lida Braniš-Bobinac
  Glumci: Ivica Vidović, Eva Ras, Relja Bašić, Stevan Nikolić, Milutin Butković

  Zemlja: Hrvatska
  Godina: 1973.
  Trajanje: 92'

  Sinopsis

  Glista, mladić s gradske periferije, pripada onoj vrsti gradskih 'frajera' koji su preprodavali karte pred kinima, a sada to ne mogu jer radije idu u disko-klubove. Pa dok se njegovo nekadašnje društvo cijepa - Grof živi nestvarni boemsko-klošarski život, a Kurbla se prilagođuje novom vremenu - Glista ne zna za što bi se odlučio. Ne bi htio poput svog Tateka skupljati staro željezo, ali nešto drugo mu se baš i ne nudi. Njegova suputnica Marina, koja kao da nema nikakvog kontakta sa svijetom, idealna mu je partnerica…

  Adaptaciju svojedobno iznimno popularnog romana Zvonimira Majdaka o sudbini dvoje mladih iz 'polusvijeta' veći dio kritike drži najuspjelijim ostvarenjem Vanče Kljakovića. Živopisnost likova, dobra atmosfera i glumačke izvedbe najjače su strane filma. Na Filmskom festivalu u Puli 'Kužiš stari moj' nagrađen je Zlatnom arenom za najbolju fotografiju te Srebrnom arenom za drugu najbolju glavnu mušku ulogu (Ivica Vidović).

  Nagrade i festivali

  Pula Film Festival 1973. - Zlatna arena za najbolju fotografiju, Srebrna arena za glavnu mušku ulogu (Ivica Vidović)
  Niš 1973. - Povelja Ivici Vidoviću

  Snimateljska retrospektiva - U sklopu programa posvećenog snimateljskoj filmskoj estetici predstavljamo direktore fotografije koji su obilježili povijest hrvatskog filma, a ove godine u fokusu je filmska estetika Branka Blažine. Ulaz je slobodan!