EN HR
 • Seljačka buna 1573.

  Info

  Redatelj: Vatroslav Mimica
  Scenarist: Vatroslav Mimica
  Produkcijska kuća: Jadran film, FRZ (Centar film), Croatia film
  Direktor fotografije: Branko Blažina
  Montaža: Vuksan Lukovac
  Glazba: Alfi Kabiljo
  Glumci: Srđan Mimica, Marina Nemet, Fabijan Šovagović, Velimir Bata Živojinović

  Zemlja: Hrvatska, Srbija
  Godina: 1975.
  Trajanje: 129'

  Sinopsis

  U zimu 1573. u stubičkom kraju izbija seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca i Ilije Gregorića, a protiv strahovlade veleposjednika Franje Tahija. Ustanici se povežu sa slovenskim kmetovima i buna uskoro dobije silan zamah prerastajući u antifeudalni pokret. Njezin sudionik i svjedok tih zbivanja je i mladi Petrek, koji se zbližio s djevojkom Regicom iz putujuće kazališne družine...

  'Seljačka buna 1573.' uvjerljivo je ogledanje Vatroslava Mimice u žanru povijesnog filma (tzv. epskog zamaha). Zabunu u gledatelja i velikog dijela kritike izazvala je Mimičina odluka da kao tzv. središnju inteligenciju narativne strukture filma, kao fokalizatora, postavi lik mladog kmeta Petreka, dok je legendarni vođa bune Matija Gubec marginaliziran. Taj moderan narativni pristup obogaćen je nizom živopisnih epizoda i likova, a manjak filma je mjestimična ideologiziranost kojom se pokušalo povezati davni seljački ustanak s partizansko-komunističkom socijalističkom revolucijom. 

  Nagrade i festivali

  Pula Film Festival 1976. - Zlatna arena za kameru i glazbu
  Cannes Film Festival 1976. - Program '15 dana autora'
  Sao Paolo Film Festival 1977. - 3. nagrada žirija

  Snimateljska retrospektiva - U sklopu programa posvećenog snimateljskoj filmskoj estetici predstavljamo direktore fotografije koji su obilježili povijest hrvatskog filma, a ove godine u fokusu je filmska estetika Branka Blažine. Ulaz je slobodan!