EN HR
 • Sjever

  Nord

  Info

  Redatelj: Rune Denstad Langlo
  Scenarist: Erlend Loe
  Producent: Sigve Endresen, Brede Hovland
  Direktor fotografije: Philip Øgaard
  Montaža: Zaklina Stojcevska
  Glazba: Ola Kvernberg
  Glumci: Anders Baasmo Christiansen, Kyrre Hellum, Marte Aunemo, Mads Sjøgård Pettersen

  Zemlja: Norveška
  Godina: 2009.
  Trajanje: 79 minuta

  Sinopsis

  Veljaču u Europi započinjemo uz filmsku uspješnicu iz Norveške. Riječ je o sad već kultnom filmu 'Sjever', 'antidepresivnom off - road filmu fascinantnih vizuala koji podsjeća na filmove Jima Jarmuscha i Boulija Lannersa' (Variety). Junak ove komedije je 30-godišnji Jomar koji je prije šest godina zamijenio blistavu karijeru skijaškog asa kako bi živio usamljeničkim životom u izoliranom ski parku. Jomarovu jednoličnu svakodnevicu ispunjenu tv dokumentarcima iznenada prekida saznanje da ima sina iz prethodne veze. Oboružan alkoholom i gomilom antidepresiva, junak sjeda na svoj skimobil i kreće put arktičkih prostranstava, u potragu za svojim potomkom.

  Norveški dokumentarist Rune Denstad Langlo osvojio je za svoj igrani debut 'Sjever' nagradu FIPRESCI i Label Europa Cinemas u Berlinu 2009. te nagradu za najbolju režiju narativnog filma na Tribeci (2009).

  Nagrade i festivali

  Berlin International Film Festival 2009 - nagrada FIPRESCI, nagrada Label Europa Cinemas
  Transilvania International Film Festival 2009 - glavna nagrada
  Tribeca Film Festival 2009 - najbolji novi redatelj igranih filmova

  Životopis redatelja

  Rune Denstad Langlo rođen je u Trondheimu (Norveška) 16. travnja, 1972. godine. Radi kao producent za kompaniju Motlys A/S od 1998. Njegov prvi redateljski rad bio je dokumentarni opus 'TOO MUCH NORWAY' snimljen u čast stogodišnjice Norveške 2005. godine. Nakon toga režirao je i dokumentarac '99% Ærlig', a crnohumorni film 'SJEVER' njegov je debitantski igrani film. 'SJEVER' je sudjelovao na tridesetak svjetskih festivala, a među značajnijim nagradama su nagrada FIPRESCI i EUROPA CINEMAS LABEL u Berlinu te nagrada za najbolju režiju na Tribeci.

  Iz kritika

  Film fascinantnih vizuala koji podsjeća na filmove Jima Jarmuscha i Boulija Lannersa.
  Variety

  ‘Sjever’ nudi jednostavnu, emotivnu i tako ljudsku priču kroz koju progovara o velikim životnim pitanjima i problemima. Stoga se može zaključiti da je posrijedi mali veliki film koji ambiciozniji filmofili ne bi smjeli propustiti.
  Port.hr