EN HR
  • Tiranosaur

    Info

    Redatelj: Paddy Considine
    Scenarist: Paddy Considine
    Producent: Diarmid Scrimshaw
    Produkcijska kuća: Warp X, Inflammable Films, Film4
    Direktor fotografije: Erik Wilson
    Montaža: Pia di Ciaula
    Glazba: Chris Baldwin, Dan Baker
    Glumci: Peter Mullan, Olivia Colman, Eddie Marsan

    Zemlja: UK
    Godina: 2010.
    Trajanje: 91 minuta

    Sinopsis

    Joseph (Peter Mullan) je izmučen, autodestruktivan čovjek sklon nasilju. Nadu u iskupljenje pronalazi u Hanni (Olivia Colman), prodavačici u dućanu Caritasa koju upozna jednog dana bježeći nakon svađe. Iako se u početku ruga njezinoj vjeri i idiličnom životu u kojem ona, prema njegovom mišljenju živi, Joseph se ipak vraća u trgovinu i ubrzo shvaća da Hannin život ni izdaleka nije spokojan. Razvijajući svoj odnos, postaju svjesni velike boli koju osjećaju. 'Tiranosaur' nekonvencionalna je ljubavna priča koja, zahvaljujući Josephovom i Hanninom snažnom potrebom za iskupljenjem, nadilazi tmurne okolnosti u kojima se odvija.

    Nagrade i festivali

    Zagreb Film Festival 2011 - T-Com nagrada publike
    Sundance Film Festival 2011 - nagrada za režiju (World Cinema – Dramatic), posebna nagrada žirija (World Cinema – Dramatic)
    British Independent Film Award (BIFA) - najbolji britanski nezavisni film, Douglas Hickox Nagrada za najboljeg redatelja (Paddy Considine), najbolji redateljski prvijenac, najbolja glumica (Olivia Colman)
    Chicago International Film Festival - najbolja glumica (Olivia Colman)
    London Critics Circle Film Awards - ALFS nagrada za najbolju britansku glumicu godine
    Satellite Awards - najbolji prvijenac

    Životopis redatelja

    Paddy Considine rođen je 1974. u Burton-on-Trentu u engleskom Staffordshireu. Considine je proteklih godina osvojio priznanja kritičara za niz svojih uloga, uključujući brojne antijunake, te za savladavanje različitih naglasaka i sposobnost mijenjanja glasa od filma do filma. 'Tiranosaur' je prvi igrani film za koji je napisao scenarij i koji je režirao.

    Iz kritika

    (…) u sigurnim rukama Paddyja Considinea i njegovih izvrsnih glumaca, bogat raspon emocija prodrmat će vas i ostaviti bez daha.
    Hollywood Reporter

    Glumačke izvedbe Petera Mullana, Olivije Colman i Eddieja Marsana su izvrsne i stvaraju iznimnu ljudsku dramu(…) Impresivan prvijenac Paddyja Considinea.
    The Guardian