EN HR
  • Žaba

    Info

    Redatelj: Elmir Jukić
    Scenarist: Pjer Žalica
    Producent: Ademir Kenović, Tomi Salkovski, Dimče Stojanovski, Boris T. Matić, Bojan Mastilović
    Produkcijska kuća: Refresh Production, Skopje Film Studio, Living Pictures, Propeler Film, Iridium Film
    Direktor fotografije: Dejan Dimeski
    Montaža: Vladimir Gojun
    Glumci: Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka, Moamer Kasumović, Selma Alispahić, Boro Stjepanović, Ilir Tafa, Nermin Omić, Alisa Čajić-Drmać, Vlasta Velisavljević, Sadžida Šetić, Mugdim Avdagić

    Zemlja: BiH, Makedonija, Srbija, Hrvatska, Slovenija
    Godina: 2017.
    Trajanje: 78'

    Sinopsis

    Ekranizacija kultne kazališne drame hrvatskog pisca i dramaturga Dubravka Mihanovića. Zeko je ratni veteran s PTSP-om koji dane provodi na poslu u maloj brijačnici. Bliži se Bajram te on k sebi poziva brata Bracu i prijatelja Švabu s namjerom da iskoristi blagdansko raspoloženje i pokuša brata, kockara i alkoholičara, izvesti na pravi put. No Braco se odupire te dolazi do ružnog i nasilnog sukoba nakon kojeg Zeko ostaje sam, prepušten mračnim mislima. Stvari će promijeniti iznenadni dolazak Mukija, mladića koji ide od vrata do vrata i prodaje knjige. Ova komorna drama s elementima crne komedije debitantsko je ostvarenje redatelja Elmira Jukića, a ujedno i prvi film snimljen nakon sudjelovanja na radionici ZFF-a Moj prvi scenarij.

    Nagrade i festivali

    Sarajevo Film Festival 2017. – Nagrada publike
    Zagreb Film Festival 2017. - izvan konkurencije

    Životopis redatelja

    Elmir Jukić rođen je 1971. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, 2000. godine. Režirao je u pozorištu i na televiziji. Objavio je nekoliko tekstova u bosanskohercegovačkim magazinima. Predaje režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.