EN HR
  • 15.rujan

    Kinolektira: 'Bliski susreti treće vrste'

    subotu, 30. rujna u 19 sati u sklopu programa Kinolektira koji na naše veliko platno donosi odabrane filmske klasike, prikazujemo spektakularni i poetični znanstvenofantastični film 'Bliski susreti treće vrste' (1977.) u režiji Stevena Spielberga.  Povodom 40. obljetnice snimanja ovog ZF klasika zagrebačka publika imat će priliku po prvi put uživati u novoj digitalno restauriranoj filmskoj kopiji.

     

    'Bliski susreti treće vrste' bio je deveti najgledaniji film 1970-ih, kao i dotad najuspješniji film studija Columbia Pictures. Godinu dana nakon premijere filma, broj prijavljenih viđenja NLO-a porastao je za čak 50 posto! Film je podjednako oduševio i publiku i kritiku koja ga je jednoglasno prozvala rijetkim primjerom inteligentnog ZF-a. Slavni ZF pisac Ray Bradbury proglasio je Spielbergov uradak "najboljim ZF filmom ikada snimljenim", dok je francuski redatelj Jean Renoir usporedio Spielberga s vizionarima i pionirima znanstvene fantastike Julesom Vernom i Georgesom Mélièsom.

     

    Glavni junak Roy Neary (glumi ga Richard Dreyfuss), električar je iz Indiane čiji se život promijeni nakon bliskog susreta s NLO-om. Spielberg stvara vrlo pristupačnu priču o malom čovjeku koji doživi iskustvo koje mu izvrne život naglavačke – Roy postaje opsjednut ostvarivanjem kontakta s izvanzemaljcima (proganjaju ga neobični zvukovi i vizije planine Vražji toranj u Wyomingu) do te mjere da ga supruga ostavlja i bježi s djecom. Naslov filma potječe od rečenice koju je skovao ufolog J. Allen Hynek, a kojom je klasificirao susrete s izvanzemaljcima: susret "treće vrste" podrazumijeva ljudsko promatranje istih ili izravni kontakt. Spielberg se poigrava tadašnjim žanrovskim konvencijama – izvanzemaljci više nisu zastrašujući kolonizatori, već predstavljaju uzbudljivu mogućnost za stjecanje novog znanja, iskustva i postizanje više razine svijesti.  Njegova dobroćudna i snovita vizija u kojoj izvanzemaljci više nisu prijetnja Zemljanima utjelovljuje dječji film u najboljem smislu.

     

    Ovaj nadahnuti ZF klasik odlikuju svježa i uzbudljiva priča, za ono doba impresivni, štoviše zapanjujući specijalni efekti, te jedno od najboljih glazbenih ostvarenja Johna Williamsa. Slavni skladatelj napisao je preko 300 primjera motiva od pet tona prije nego što je Spielberg izabrao pravi za upečatljivu glazbenu temu. Film je nominiran za osam Oscara, između ostalog za najboljeg redatelja (prva Spielbergova nominacija) i sporednu glumicu (Melinda Dillon). Osvojio je kipić u kategoriji fotografije (Vilmos Zsigmond), a Akademija mu je dodijelila i posebnu nagradu za montažu zvuka. U jednoj od glavnih uloga pojavljuje se kultni redatelj novog vala François Truffaut kao francuski znanstvenik Claude Lacombe koji u SAD-u istražuje NLO-e.  

     

    U sklopu projekcije publika će također imati priliku po prvi put vidjeti kratkometražni uvodni film o snimanju ovog ZF klasika koji uključuje ekskluzivni novi intervju sa Stevenom Spielbergom.

     

    Ulaznice za projekciju filma 'Bliski susreti treće vrste' mogu se nabaviti na našoj blagajni ili na web stranici kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 27 kn.

     

    Napomena: za program Kinolektire ne vrijede paketi ulaznica kina Europa.