EN HR
  • 10.travanj

    Ne zatvarajte kino!

    Prenosimo u pismenom obliku obraćanje Borisa T. Matića javnosti održano u utorak, 9. travnja, u velikoj dvorani kina Europa. U obraćanju naglašeno je kako Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival ne odustaje od pokušaja uspostavljanja dijaloga s Gradom i poziva na dogovor kako bi kino nastavilo s radom sve dok se ne iznese plan renovacije.

     

    Povodom događaja i napisa koji su se proteklih dana pojavili u medijima vezano uz zatvaranje kina Europa imamo dužnost obratiti se javnosti kako bismo razjasnili trenutnu situaciju.

     

    Za početak, dopustite da iznesemo kronologiju našega odnosa s Gradom vezano uz kino Europa. Godine 2006. nakon zajedničke uspješne akcije Zagreb Film Festivala i Hrvatskog filmskog saveza Daj mi kino, potaknute željom da kino nakon 80 godina kinoprikazivačke djelatnosti i dalje ostane u funkciji kina, Grad Zagreb kupuje prostor od privatnog vlasnika. Gradski ured za kulturu krajem 2007. godine privremeno povjerava kinoprikazivačku djelatnost UO ZFF kao jednom od aktera akcije do raspisivanja javnog natječaja.

     

    Godine 2009. Grad Zagreb raspisuje javni natječaj za davanje u zakup kina Europa kojim se uvjetuje izvedba kulturno-umjetničkog programa, pružanje ugostiteljske usluge (kafić, noćni klub) i trgovina, odnosno specijalizirana knjižara za film. Između ostalog, uvjet je i ulaganje u prostor kina Europa u iznosu od 2 milijuna kuna i podmirivanje svih drugih redovnih troškova korištenja poslovnog prostora. 

     

    Zadovoljili smo sve uvjete javnoga natječaja svojim predloženim konceptom i programom i time pristali na obavezu upravljanja kinom i podmirivanje svih troškova rada i održavanja prostora.

     

    Ušli smo u zapuštenu zgradu od gotovo 1.400 četvornih metara koja nije bila adekvatno održavana desetljećima, što je odmah na početku značilo ulaganje visokih sredstava da bi zgrada postala funkcionalna. Kino je bilo prazno, nefunkcionalno i zapušteno i bilo je potrebno osmisliti cijeli način funkcioniranja, od obnove prostora do programa. Hitna obnova kojom se kino stavilo u pogon uključivala je, između ostalog, obnavljanje električnih i vodovodnih instalacija i ventilacijskog sustava za grijanje i hlađenje, saniranje kotlovnice, uređenje predvorja, uredskih prostorija, projekcijske kabine, restauraciju 35mm projekcijske opreme, nabavu ostale neophodne tehničke opreme, kompletno uređenje sanitarnih čvorova, izgradnja wc-a za osobe s invaliditetom i brojne druge veće i manje popravke i saniranje štete. Nešto kasnije kompletno je uređena dvorana Muller, knjižara i suvenirnica, kino je digitalizirano, zamijenjeno je filmsko platno i ozvučenje u dvorani. 

     

    S obzirom na to da je do 2014. godine u prostor uloženo više od ugovorom predviđenih sredstava, a svjesni dugotrajne procedure i odgovornosti posla, krenuli smo istraživati i osmišljavati proces obnove kina. 

     

    Prvi model koji smo predložili Gradu predlagao je da umjesto najma koji plaćamo za kino Europa podignemo kredit za obnovu i sami ga vraćamo; drugi prijedlog uključivao je povlačenje sredstava iz europskih fondova; treći prijedlog, koji smo ponudili prije dvije godine, uključivao je produljenje ugovora UO ZFF na 10 godina uz naš ulog od 2 milijuna kuna (minimalno) u obnovu kina. 

     

    Iste godine počinjemo upućivati dopise koji sadrže detaljno opisane prijedloge za renovaciju kina Europa nadležnim uredima u nadi da ćemo zajednički riješiti pitanje obnove zgrade. U pet mjeseci poslali smo više od 30 službenih dopisa i e-mailova, ali na naše prijedloge nikada nismo dobili odgovore.

     

    Šutnja nadležnih gradskih ureda nastavila se i u 2015. i 2016. godini. Godine 2016. dobivamo nagradu Europa Cinemas za najbolji europski program. Kino Europa, zalaganjem tima UO ZFF i Propeler Film te kontinuiranim radom i planiranjem, postiglo je i međunarodni ugled. 

     

    No dan nakon što su svi mediji prenijeli vijest o nagradi stigao je dopis iz Ureda za imovinsko-pravne odnose u kojem se propituje izvršavanje naših obveza i po prvi put naznačuje mogućnost prijevremenog raskidanja ugovora. Nakon toga dolazi još nekoliko sličnih dopisa, na koje smo redovito odgovarali podnošenjem opsežne tražene dokumentacije. Obraćamo se i Gradskom uredu za kulturu kako bismo dobili potvrdu da se naš rad vrednuje na temelju podnesenih rezultata i da ne postoje razlozi za prijevremeni raskid ugovora. Potvrdu o urednom izvršavanju obaveza smo i dobili.

     

    Treba naglasiti da je naš jedinstveni model upravljanja kinom, kojim se ispunjava javna potreba u kulturi, pritom posve besplatan za Grad Zagreb. Sva sredstva potpore kojima Grad Zagreb sufinancira naše programe putem javnih poziva za potrebe u kulturi gotovo su jednaka sredstvima koja kino mora samostalno uprihoditi za trošak najma. Uz to, moramo uprihoditi sredstva za hladni pogon (režije, plaće, uredski troškovi i sl.) i redovito održavanje, unapređenje i opremanje kina. Da sve ove aktivnosti provodi gradska ustanova, troškovi za građane bili bi višestruko viši. 

     

    Nakon svih provjera koje su napravljene i nakon pet mjeseci profesionalne i emotivne neizvjesnosti napokon dobivamo dopis Gradskog ureda za kulturu (potpisan pročelnik Ivica Lovrić) u kojem piše da ugovor neće biti prijevremeno raskinut, a od Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove stiže dopis u kojem je naznačeno da izvršavamo ugovorom predviđene obaveze. No činjenica da s gradskim vlastima ne komuniciramo otvoreno i na temelju podnesenih rezultata unijela je nesigurnost u naš svakodnevni rad i bojazan da u Gradu nemamo sugovornika. 

     

    U listopadu 2018. godine pokrećemo postupak produljenja ugovora koji je predviđen ugovorom o zakupu s Gradom Zagrebom i Zakonom o zakupu u slučaju da zakupnik – u ovom slučaju UO ZFF i Propeler Film – ispunjava sve ugovorne obveze. Dopise šaljemo nadležnim uredima, a 45 dana poslije šaljemo i požurnicu za rješavanje zahtjeva. Na oba dopisa nikada nismo dobili odgovor. 

     

    U studenom 2018. godine dobivamo na uvid dopis Gradskog ureda za kulturu s potpisom pročelnice Ane Lederer koji je pripremljen na zahtjev Gradskog ureda za imovinsko-pravne odnose i koji ponovno potvrđuje da uredno izvršavamo ugovorne obveze. Odgovor na zahtjev o produljenju ugovora i dalje ne dolazi.

     

    U veljači 2019. godine UO ZFF-u su odobrena programska sredstava za filmske programe u kinu Europa na javnom pozivu za potrebe u kulturi Grada Zagreba. 

     

    S obzirom na to da tada postoje jake indicije da je produljenje ugovora realna mogućnost (potvrde o urednom izvršenju ugovornih obaveza i odobrenje programskih sredstava za 2019. godinu), zaključujemo da bi odgovor na zahtjev o produljenju trebao stići u zakonskom roku (najkasnije 60 dana prije isteka ugovora) i biti pozitivan. Budući da se rok približavao, i iz bojazni da je negativno rješenje još uvijek opcija, šaljemo novi dopis kojim nastojimo precizno objasniti što prekid poslovanja u ovako kratkom roku znači za upravljanje kinom Europa. U tom dopisu navodimo nekoliko glavnih točaka među kojima su: prekid redovnog programa, otkazivanje svih dogovorenih i tradicionalnih manifestacija (Animafest Zagreb, Zagreb Film Festival, Human Rights Film Festival, Tjedan češkog filma i dr.) i programa, raskidanje ugovora s domaćim i međunarodnim tijelima za realizaciju programa u ovoj godini (primjerice Europski socijalni fond Europske unije), otkazivanje ugovora o radu stalno zaposlenim djelatnicima, otkazivanje suradnje vanjskim suradnicima.

     

    Početkom travnja 2019. godine dobivamo dopis Gradskog ureda za imovinsko-pravne odnose, ujedno i prvi odgovor na naše zahtjeve za produljenjem ugovora, kojim se zahtjeva da po isteku ugovora 1. lipnja predamo prostor u posjed. Kao razlog navodi se renovacija kina u trajanju od šest mjeseci. S obzirom na sve indicije koje su nagovještavale mogućnost produljenja ugovora, ta vijest ostavila nas je u potpunom šoku. Razočaranje pojačava činjenica da se kao razlog navodi renovacija kina za koju smo se aktivno zalagali i to prema modelima koji neće biti trošak za građane Grada Zagreba, a o kojima su nadležni uredi imali sve informacije, na koje pak nisu nikada odgovorili. 

     

    Na našu naglu reakciju i najavu zatvaranja kina Europa već u nedjelju, 7. travnja, Gradski ured za kulturu reagirao je dopisom da Grad namjerava kino prijaviti na europske fondove i da će prostor i nakon renovacije ostati kino. Iako nas vesele napokon prekinute spekulacije i informacija da će prostor ostati u kinoprikazivačkoj funkciji, dan nakon toga gradonačelnik izjavljuje da ipak ne zna koliko će trajati renovacija. Budući da je kino pod zaštitom, proces obnove uključuje pripremanje plana ovlaštenog arhitekta u suradnji s konzervatorima, izradu projektne dokumentacije, a tek nakon toga može se prijaviti na europske fondove. S obzirom na to da ništa od toga nije spremno, a u proračunu nije predviđen ni budžet za renovaciju, nije neobično što nam se čini da se radi o višegodišnjem procesu tijekom kojeg će kino bespotrebno biti zatvoreno.  

     

    Naša poruka je jasna: Nemojte zatvarati kino do početka renovacije! Program kina Europa javna je potreba u kulturi ovoga grada. U trenutku kad u središtu Zagreba brojimo tek nekoliko kina koja ispunjavaju funkciju javnoga gradskog prostora, bojimo se da će prekid kontinuiteta rada kina Europa naštetiti građanima koji posjećuju kino, našoj publici, mnogobrojnim kulturnim manifestacijama i programima koji se ondje odvijaju i zaposlenicima kina Europa. Prekid rada kina naprasni je prekid djelovanja filmske zajednice koja je oko njega okupljena; to je zajednica koja je kino inicirala iz potrebe, održavala ga i okupljala oko sebe sve ljubitelje filma. Bez funkcionalnog kina nema ni funkcionalne filmske zajednice. 

     

    Filmski program u kinu Europa stoga se treba nastaviti i dok se priprema projektna dokumentacija za obnovu i radi na prijavi za europske fondove. Cijela organizacija izaći će iz prostora čim počnu radovi. A ako će se nakon renovacije kina raspisati novi javni poziv za upravljanje kinom, mi ćemo se na njega ponovno javiti. 

     

    I za kraj. Ovih dana često se spominje kafić kina Europa kao da smo mi tu zbog kafića, a ne zbog kina. Ako je kafić sporna točka, zatvorite ga, ali ostavite kino dok se ne ostvare uvjeti za početak radova na obnovi zgrade i prostora. Stoga još jednom apeliramo na gradske vlasti da ne prekidaju postojeću kinoprikazivačku djelatnost u kinu Europa i da pokušamo u dijalogu pronaći najbolje moguće rješenje za naše gradsko kino.

     

    UO Zagreb Film Festival