EN HR
  • 28.lipanj

    Neizvjestan sudski proces onemogućuje kvalitetno vođenje kina

    Dragi prijatelji i kolege!

    U petak, 31. svibnja s velikom smo radošću primili obavijest o privremenoj mjeri Trgovačkog suda u Zagrebu prema kojoj UO ZFF do daljnjega ostaje u prostoru kina Europa. To rješenje probudilo je nadu u drugačiju budućnost kina, a posebice u mogućnost kontinuiteta programskih aktivnosti.

    Odluka trgovačkog suda, međutim, privremena je mjera, a ne trajno rješenje. Rad kina trenutačno ovisi o odlukama koje će se donijeti na budućim ročištima, a o završetku i konačnom ishodu sudskog procesa možemo tek nagađati. Takva pozicija stvara niz logističkih, organizacijskih i financijskih poteškoća, što nam onemogućuje da program izvodimo na dosadašnjoj razini kvalitete. U situaciji u kojoj nije moguće predvidjeti hoćemo li iz kina morati izaći sutra, za tjedan dana ili za dva mjeseca, dosadašnje zaposlenike i suradnike držimo u neizvjesnosti, a distribuciju filmova i ostale programe ne možemo dogovarati. Zbog toga smo odlučili vratiti ključeve kina Gradu Zagrebu.

    Kino Europa izraslo je iz potrebe filmske zajednice i građana Zagreba. Brojne manifestacije koje su se u njemu održavale i više od sto tisuća posjetitelja na godinu dovoljno govore u kojoj je mjeri ono funkcioniralo kao vitalni segment zagrebačkog kulturnog i društvenog života. Kino Europa bilo je mjesto s kojim smo se ponosili, središte kulturnog života Zagreba, i ono nije zaslužilo samo preživljavati.

    Osnovni cilj svih naših nastojanja bio je osigurati kontinuitet rada kina na zadovoljstvo svih građana i građanki ovoga grada. Iako u tome, nažalost, nismo uspjeli, naše zalaganje ipak je dovelo i do nekih konkretnih rezultata. Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode donio je 27. svibnja rješenje kojim obvezuje Grad Zagreb da izradi "detaljnu tehničku dokumentaciju za sanaciju zgrade najkasnije u roku od 120 dana". Svjesni smo da se to može činiti kao malo postignuće, ali s obzirom na to da u gradskom proračunu i dalje ne postoji ni nacrt projekta ni budžet za njegovu realizaciju, pozdravljamo svaki korak prema transparentnom donošenju odluka i rješavanju problema na koje smo godinama upozoravali gradske vlasti i redovito ostajali bez ikakve reakcije i odgovora.

    S velikom pažnjom nastavit ćemo pratiti razvoj situacije oko kina Europa. U međuvremenu vam zahvaljujemo na podršci tijekom protekla tri mjeseca.

    UO Zagreb Film Festival