EN HR
  • 7.svibanj

    Novo na programu: Lice Malgorzate Szumwoske

    Malgorzata Szumwoska jedna je od važnijih poljskih redateljica današnjice. Od samog početka filmovi joj osvajaju brojne nagrade i pohvale kritike. Posljednji film Lice na Berlinaleu je nagrađen Srebrnim medvjedom. 

     

    ‘Lice’ prati priču o prvoj osobi u zemlji kojoj je presađeno lice. Jacek živi ispunjenim životom, voli glazbu, svog psa i djevojku Dagmar. Uživa u ulozi otkačenog nespretnjakovića u uštogljenoj okolini, a radi kao fizički radnik na gradilištu na poljsko-njemačkoj granici gdje se upravo izgrađuje najveća statua Isusa na svijetu. Jacekov život se naglo mijenja nakon što doživi tešku nesreću na poslu koja ga u potpunosti unakazi. 

     

    ‘Lice’ je začuđujuć, ali u isto vrijeme privlačan i atraktivan film. Realističan je, ali se kroz njega protežu crte fantastične komedije.  Gradnjom statue Isusa Szumowska šalje poruku o konzumerizmu, ali i pohlepnosti društva. Jacek svoju patnju podnosi s ponosom i integritetom i kad se svi okrenu protiv njega. 

     

    Szumwoska dobro poznatu temu unutaranje snage i ljepote podiže na novu razinu. Kritičari posebno hvale njeno izbjegavanje melodramatike te komponiranje elemenata komedije i satire.